Scholieren Schagen spijbelen meer

SCHAGEN – Schoolgaande kinderen in de gemeente Schagen hebben in het schooljaar 2022-2023 vaker gespijbeld dan in het schooljaar ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Het aantal spijbelaars, 136 leerlingen, lag dan wel weer onder het landelijk gemiddelde. Een leerling spijbelt als hij of zij in vier aaneengesloten weken opgeteld minimaal zestien uur — ruim twee dagen dus — van de lessen mist en daarvoor geen goede reden heeft.

Sommige leerlingen spijbelen meerdere keren in hetzelfde schooljaar: in Schagen waren vorig schooljaar 42 kinderen die herhaaldelijk hebben gespijbeld.

Naast ‘ouderwets’ spijbelen bereikte ook het aantal gevallen van luxeverzuim afgelopen schooljaar een record: ruim 6.600 kinderen misten één of meerdere dagen school omdat hun ouders bijvoorbeeld een vakantie of een dagje uit belangrijker vonden. Schagen scoorde achttien gevallen van luxeverzuim.

 

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Wie wil er nog leraar worden ?

  Ik kom regelmatig op scholen.
  Het gedrag van kinderen is ronduit stuitend.
  Druk, luid, onbeschoft, en agressief.
  Dat begint thuis, geen opvoeding en aandacht gehad.
  Daarnaast zijn scholen en leraren niet consequent genoeg. Te tolerant.
  Ze willen vriendjes van de leerlingen zijn om zo de klas in bedwang te kunnen houden.
  Anders maken deze puistekoppen je het leven zuur.
  En ze komen er nog mee weg ook. Vervolgens staan de ouders van deze puskoppen de leraren leraressen uit te kafferen want hun zoon is een lieverdje.

  Echt ongeloofelijk hoe het onderwijs is afgezakt naar een zeer bedenkelijk niveau !

  Beantwoorden
 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Wauw en nu missen ze 90% van hun opleidings niveau want ja 16 uur spijbelen is natuurlijk dik 110% van wat je leert. Wat maakt het uit het opleidingsniveau is toch beroerd door de bezuinigingen van de afgelopen 20 jaar en de manier van lesgeven. Het geld wat is gebruikt voor dit onderzoek was beter besteed aan een salaris voor een leraar.

  Beantwoorden
  • Jim
   Jim zegt:

   Dag Jan, als je dat zo vervelend vindt zou ik zeggen: laat je snel omscholen en ga ook voor de klas staan om zo te zorgen dat er voldoende docenten zijn om de lessen op te vangen. Maar nee, je vindt het waarschijnlijk fijner om vanaf de zijlijn maar wat te roepen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):