Crisisnoodopvang Schagen Oost gaat door

SCHAGEN – Het COA kan starten met de bouw van een crisisnoodopvang (CNO) in Schagen Oost. Een verzoek van omwonenden voor een voorlopige voorziening is door de rechter in Haarlem afgewezen. 

Met de voorlopige voorziening probeerden de omwonenden de bouw tegen te houden. Volgens de bewoners is de participatie tekort geschoten en wordt het kwetsbare landschap onherstelbaar beschadigd.

De rechter heeft het verzoek van de omwonenden naast zich neergelegd. De motivatie voor zijn besluit volgt binnen twee weken. De omwonenden rest nu alleen een bodemprocedure en een eventuele gang naar de Raad van State.

De kans is reëel dat die procedure langer duurt dan de tijd dat het CNO in Schagen Oost zit. De opvang moet daar 1 april 2025 weer dicht. Het komende jaar gaat Schagen op zoek naar een locatie voor een opvang voor een langere periode.

De CNO in Schagen Oost moet uiterlijk 1 april klaar zijn. Dan sluit de tijdelijke opvang in Petten en moeten de vluchtelingen die daar verblijven een nieuwe plek krijgen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Onder 'Redactie Noordkop Centraal' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan redactie@noordkopcentraal.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0224-218218. Het bezoekadres is Piet Ottstraat 3, 1741 NW, Schagen. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
25 antwoorden
 1. Joke van Hulst
  Joke van Hulst zegt:

  Geen paniek mensen !

  Mevrouw van Kampen heeft ons hoogstpersoonlijk beloofd dat zij onze veiligheid garandeerd. Wij hoeven ons totaal geen zorgen te maken !
  Die ene agent in Schagen gaat alles onder controle houden.
  Er komen geen incidenten.
  Ze gaat het kamp hopelijk hoogstpersoonlijk bewaken.

  Haar belofte staat op het spel !
  Gezien haar staat van dienst ben ik er niet helemaal gerust op.

 2. Jan
  Jan zegt:

  Wel, burgemeester, wethouders en ook onze raadsleden, jullie zijn lekker bezig zo te lezen aan de reacties. Tot de volgende verkiezingen dan maar.

  • Kees
   Kees zegt:

   Ha Henkie

   Nou fantastisch eigenlijk.
   Ik hoef alleen maar achterover te zitten en te wachten ( ook al heb ik geen geduld)

   Schagen zal ingrijpend veranderen. Dat merk je nu al zonder deze ” crisisopvang” voor veelal economische vlichtelingen.

   De ellende en narigheid zal ons zoals op vele plaatsen ten dele vallen.
   Je zal nog eens aan mij denken Henk als ze in jouw tuin staan te schijten, of er jonge meiden lastig gevallen worden, jouw vrouw haar fiets gestolen wordt en gevonden wordt in de buurt van de opvang.
   Dat gebeurde in Bergen ook. De politie kwam wekelijks bij de opvang om fietsen te traceren en ophalen.

   Nee Henk ,ik vind het een groot feest.
   Maar ik weet helaas hoe het feest af gaat lopen.

   Echte vluchtelingen zijn dankbaar en willen intergreren. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Dat juich ik juist toe. Ik heb collega’s die zich gewoon keurig gedragen en graag bij Nederland willen horen.

   Maar het overgrote deel word niet grondig gechecked en zijn veelal jonge gelukszoekers die hier komen voor geld,huis, en zorg. ( dat vinden mijn allochtone collega’s overigens ook ) Iets wat jij ( althans ik neem aan dat jij werkt ) en ik en de rest van werkend Nederland moeten ophoesten.
   Eruit met dit schorem! En ook gezien de conflicten die ze mee importeren ,..onze veiligheid en vrijheid staat op het spel.
   Eruit met deze ellendelingen.

 3. Nesbewoner
  Nesbewoner zegt:

  Deze uitspraak lijkt vooral ingegeven door ‘het maatschappelijk belang’. Dat lijkt oké, maar het voelt niet goed als de gemeente Schagen wet- en regelgeving én zelfs de aanbevelingen van door haarzelf ingeschakelde deskundigen zomaar kan negeren. De afspraken en toezeggingen over het gebruik van het terrein in Petten maakten 1 april tot een harde deadline. Daarvoor werden voortdurend nieuwe argumenten bedacht om dit door te drukken: tenten in Petten zonder raampjes in slaapverblijven (?? Ik slaap met de gordijnen dicht), tenten in Petten afgeschreven, géén alternatieven voor deze locatie (??), enz. En .… de asielzoekers in Petten zouden terug moeten naar Ter Apel.
  De ontsluitingsroute werd voor de rechter ter plekke opnieuw aangepast en voor de ontbrekende plannen voor o.a. riolering zou alsnog en ‘natuurlijk’ op tijd een oplossing worden bedacht. Gezien de 2 advocaten en meerdere juristen was het belang voor COA en Schagen groot…

  • Bernard
   Bernard zegt:

   Natuurlijk is een maatschappelijk belang. Deze asielzoekers verdienen een fatsoenlijke opvang. Er moeten veel meer betaalbare woningen worden gebouwd. Laten we hen vriendelijk behandelen want je zou maar zelf gevlucht zijn…

   • Rick
    Rick zegt:

    Gevlucht voor een beter leven en vvervolgens dezelfde rotte cultuur meenemen en deze hier opdringen en zeggen dat hun religie er een van vrede is ?
    Hun kinderen worden opgevoed met dezelfde anti westerse indoctrinatie. Hun ciltuur en geloof is superieur. ( waarom vlucht je dan ? )
    Intergreren ho maar.
    Daar kunt u genoeg onderzoeken over vinden.

    Het is een vreedzame oorlog via de baarmoeder . Dat zijn de woorden van Erdogan. U heeft niet in de gaten wat er gaande is.

    Ga heen en vermedigvuldig !! Iets wat ze met daverend succes doen. Dankzij de diepe slaap van de westerse bevolking.

   • Dirk
    Dirk zegt:

    Ik dacht altijd dat een maatschappelijk belang iets was dat de belangen van de plaatselijke bevolking beschermde. Helaas wordt deze kreet keer op keer aangewend om de belangen van buitenstaanders te onderbouwen. Zo ver zijn we al. En dan een rechter die eerst een uitspraak doet en vervolgens 14 dagen de tijd neemt om deze uitspraak te onderbouwen . In welke bananen republiek zijn wij terecht gekomen?

 4. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Wie kan nu aangeven welke regelingen en wetten hiervoor zijn aangevoerd om dit natuuronvriendelijke besluit te nemen.
  Elke regeling en wet heeft een mogelijkheid om een zienswijze of advies te geven. Daarvoor zijn er termijnen en de omgeving mag er wat van vinden.
  Per 1-1-2024 is de Omgevingswet (OW) van kracht geworden. In die Omgevingswet staat dat de natuur natuurlijk wordt beschermd. Het storten van PAK-houdend asfalt en resten van beton en asbest is hier een doodzonde.
  Dat behoort niet in de natuur. Dat moet terug naar de bron of herkomst.
  Er is hier geen riool, geen electra, geen drinkwater, geen goede mogelijkheid om mensen hier netjes te ontvangen.
  Dat nu gereserveerde belastinggeld is van ons allemaal. Doe er wat goeds mee en gebruik dit op een duurzame manier. Nu zie ik dit als geldsmijterij.

 5. W
  W zegt:

  CDA rechter en en goede kennis van van Kampen? We doen net of we de mensen serieus nemen maar intussen lag de uitspraak al klaar. Dit zijn Russiche praktijken burgemeester!

 6. Ton
  Ton zegt:

  Deze zaak is een staaltje van oude machtspolitiek.
  Voor de schijn is er een soort inspraakavond geweest waar onze burgemeester een luisterend oor had. Althans, zo leek het.
  Het provinciaal bestuur ging na achterkamertjes overleg ook door de knieën.
  Van alle argumenten die de bouw aan de Nes tegenhielden is er niet een veranderd.
  Maar na gelobby door onze burgemeester kwam er des ondanks toch toestemming.

  En dan de rechterlijke macht.
  Ondanks dat er nieuwe feiten waren deed de rechter toch een uitspraak.
  De advocaten van de Nes moeten alleen nog even, misschien wel twee weken, wachten op een motivatie.
  Al met al is er weinig sprake van transparantie.
  De oude politiek (in dit geval CDA) is er mede de oorzaak van dat kiezers hard afrekenen met diezelfde oude politiek.
  In 2026 zijn er weer gemeentelijke verkiezingen.

 7. Margriet van Manen
  Margriet van Manen zegt:

  Het loopt nu al uit de hand. En dan wonen ze er nog niet eens. Schagen is nu nog een redelijk gezellig dorp. Voor de toeristen is het in de zomer een leuk uitje. Maar dat gaat dan snel veranderen in een crimineel plaatsje.Deze rechter,.zal vast een heel eind verderop wonen. Misschien heeft hij zelf nog genoeg ruimte in zijn achtertuin.

 8. Aad
  Aad zegt:

  Beste redactie,
  Ik ben ook geen voorstander van een asielzoekersopvang en zeker niet op deze plek en de manier waarop maar ik begrijp wel dat het als maatschappij opgelost moet worden.
  Maar alsjeblieft kunt u de reacties van complotdenkers, populisten, racisten, stemmingmakers en ander eng volk weghalen of blokkeren.

  • Jan Willem
   Jan Willem zegt:

   Zo werkt dat niet Aad !

   Hey gaat niet altijd zoals jij dat wilt.
   En wie bepaald dat dit complotten zijn ?
   Jij ?……

   Nee Aad dat jij een ontkenner bent wil niet zeggen dat jij bepaalt wat er wel en niet geschreven mag en kan worden.

 9. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Dit lijkt wel een grap voor 1 april. De hele burgerij komt in opstand voor iets wat volledig misplaatst is.
  Droevig en ik spreek mijn treurnis uit naar dit gemeente bestuur.
  Wat ook een grap is de weg er naar toe volledig te blokkeren waardoor dit terrein schoon blijft. Zet het vol met geparkeerde auto’s.

  • Peter Scholte
   Peter Scholte zegt:

   Het is niet voor 1 jaar Piet.
   Na dat jaar gaat het coa het overnemen. We zitten hier veel langer aan vast !

   Petten moest sluiten omdat de bewoners niets te doen hadden en vanwege de uitstoot van decaggregaten die ook hier weer geplaatst gaan worden.

   Alkemaal leugens en bedrog.
   Hoe lang pikt de bevolking dit nog !!!

 10. Jan Willem
  Jan Willem zegt:

  Er is een andere agenda gaande.
  Er is een te kort aan lage loon’ers.
  Alleen zijn degene die dit toelaten en faciliteren echt zwakzinnig.
  Deze profiteurs gaan veelal niet aan het werk. ( ja todat ze een huis hebben) Kijk naar de roedels delictplegers veelal allochtoon of oost Europees.
  Trauma hier , slechte jeugd daar, ontoerekeningsvatbaar, andere cultuur dus dan mag het, etc etc.
  Oververtegenwoordigd in mendenhandel en drugs criminaliteit. De vele explosies in woonwijken komen ook uit deze hoek.
  De samenleving zal en moet naar de knoppen. En dat lukt ze prima !

  Zaterdagochtend even voor 10 uur in het centrum van Schagen op de bankjes voor de Hema 5 tal arbeidsmigranten met allen een halve liter bier open in hun hand, in hun tas zaten er nog meer.
  Later zag ik ze bij pompstation van wirdum in een auto rijden.

  Is dit wat we willen ?
  Is dit de nieuwe 2.0 samenleving waar de leiders van Europa in Davos over praten.
  Trek de lijn door en we verzanden in een chaos.

  Verdeel en heers methode.
  Sigrid Kaag zei het al …we worden allemaal een beetje armer. ( laat beetje maar weg dat loog ze zoals over alles wat uit haar mond kwam)

 11. Peter de G.
  Peter de G. zegt:

  Belagelijk om voor een jaar anderhalf miljoen euro uit te geven en de natuur ŵaar allemaal restricties op zijn naar de filistijnen te helpen. Hoe kan u dit goedkeuren rechter, waarschijnlijk bent u van de linkse signatuur. WAANZIN.

Reacties zijn gesloten.