Gemeente waarschuwt minima voor huisdieren

SCHAGEN – De gemeente waarschuwt mensen die van een minimum inkomen leven goed na te denken voordat ze een huisdier nemen. Op de website van de gemeente Schagen wordt aangegeven dat je met weinig inkomen een huisdier niet goed kan verzorgen.

“Soms kunnen kosten voor huisdieren ook erg hoog oplopen. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn voordat u een huisdier in huis neemt.” De gemeente is niet bereid een minima-regeling voor huisdieren in het leven te roepen. Ze verwijst mensen met een laag inkomen naar verschillende landelijke initiatieven die hulp bieden in de kosten voor huisdieren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om dierenvoeding of medische kosten. De Dierenbescherming geeft aan dat er in het land gemeentelijke regelingen zijn voor onverwachte bijzondere kosten. Ook de Bijzondere Bijstand zou hiervoor ingericht kunnen worden met specifieke richtlijnen.

Schagen adviseert minima bij hoge kosten een betaalregeling te treffen met de dierenarts. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om het huisdier te laten verzekeren. Een huisdier wordt vaak beschouwd als een familielid. Voor mensen die door omstandigheden weinig inkomen hebben is het dan erg moeilijk om het dier het huis uit te doen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
24 antwoorden
 1. Pris
  Pris zegt:

  Laat mensen eindelijk eens met rust . mensen en hebben het recht om vrij te denken en vrij te leven tot we bewijzen dat we schade aan een ander toebrengen.
  Dit betuttelen is onrecht.

  • Harry
   Harry zegt:

   Stel je niet zo aan. Advies is geen dwang. En al helemaal geen onrecht. Kan je gewoon in de wind slaan als het je niet aan staat.

   • Rick
    Rick zegt:

    Net als de overheid met een referendum doet !

    Laat ze lullen wij beslissen anders

    • Harry
     Harry zegt:

     Wat wil je precies zeggen Rick? Ik ben wat simpel en begrijp de link met het artikel of mijn opmerking niet.

     Over de gewenstheid van een referendum hebben we het nog wel een keer.

 2. Schouten
  Schouten zegt:

  Moeilijk onderwerp.
  Ik “ken” aardig wat mensen met een uitkering, velen daarvan kunnen echt wel werken, al is het maar halve dagen, te ingewikkeld om controles te doen?

 3. Leen van Dipten
  Leen van Dipten zegt:

  Noordkop Centraal heeft huisregels opgesteld hoe te reageren, dit naar aanleiding van mensen die het nodig vonden en in dit geval vinden om zich ongenuanceerd uit te laten. Maar het is de redactie van Noordkop Centraal (nog) niet gelukt om hier handjes en voetjes aan te geven. Dat valt zeer te betreuren. Dus werk aan de winkel voor Noordkop Centraal.

 4. Maria
  Maria zegt:

  En weer zijn de dieren de dupe, laten we met ze’n allen een adoptiedier nemen en degene die zoiets belachelijks voorstellen om geen huisdieren te nemen als je minima bent maar laten voor wat ze zijn, ze weten gewoon niet beter en beseffen niet hoeveel een dier voor een mens kan betekenen.

 5. Tijs
  Tijs zegt:

  En terecht, als je het niet kunt betalen, kun je er maar beter niet aan beginnen.

 6. diana volmer
  diana volmer zegt:

  Er wordt nooit naar burgers geluisterd.
  Wethouders en burgermeesters rommelen een eind weg, en burgers mogen geen huisdier, schandalig, stop eerst maar eens met de goudzoekers, zijn we ook eindelijk veiliger en we willen weer stemmen, weer wordt er niet geluisterd, wij willen PVV Geert Wilders.

  • jan
   jan zegt:

   Moet de partij voor de dieren dan huisdierentoeslag gaan bepleiten, naast de kinderbijslag?

   • Paula Crouwers
    Paula Crouwers zegt:

    Heel toevallig krijgen we in Arnhem een Gelre pas elk jaar waar €235 euro op staat. Elk jaar staat er standaard €135 tegoed op voor je huisdier. Ze moeten wel gechipt zijn.

    Dierenartsen die aangegeven staan kun je met je tegoed betalen of korting krijgen met je Gelrepas.

    Buiten dat als ik met mijn fretje tijger naar de dierenarts moet dan ziet mijn bewind vanzelf de rekening op zijn mail in zijn mail die de dierenarts stuurt
    Afspraak gemaakt hierover dat het zo kan.

    • Robbert
     Robbert zegt:

     Prettig voor jou, maar waarom moeten wij meebetalen aan het onderhoud van jouw fret??

     • Ldo
      Ldo zegt:

      Tja, we betalen ook mee voor de kinderen van anderen. Kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvang, ziektekosten, school, etc… Al met al heel wat meer dan die paarhonderd euro voor een fret.

  • Harry
   Harry zegt:

   ‘Burgers mogen geen huisdier’

   Dat staat er toch helemaal niet? Er wordt gewaarschuwd dat het hebben van een huisdier meer kan kosten dan je verwacht.

   Lees je niet goed of geeft dit je effe lekker de mogelijkheid om de gemeente af te zeiken? Dat laatste lijkt sowieso heel populair hier.
   Zeiken, zeiken, zeiken. Zelfs als er eigenlijk helemaal niets te zeiken valt. Maar ja, die boze miskende onderbuik MOET leeg.

    • Harry
     Harry zegt:

     Standaard reactie van Rick. Nul inhoud. Alleen afkeuren. Het helpt als je even zegt wat voor onzin ik precies neer heb geplempt. Dit schiet niet op zo.

 7. Bianca
  Bianca zegt:

  Dan moeten ze ook maar gaan waarschuwen voor kinderen, die kosten nog veel meer geld

 8. R.westhoek
  R.westhoek zegt:

  Voor de asielszoekers kan alles.
  Maar minima moeten beter maar
  geen huisdier nemen. De overheid moet zich hier niet mee bemoeien.

  • Natasja
   Natasja zegt:

   Wat een uiterst vriendelijke reactie. Totaal nergens voor nodig. Ik snap uw frustratie wat betreft weinig geld hebben en vervolgens onlogische aanschaffen doen. Maar uw reactie is buiten proportie.

 9. Sara
  Sara zegt:

  De gemeente waarschuwt minima ! ??
  De gemeente zelf is een grotere en duurdere kostenpost dan dat huisdieren zijn.

  Er is maar 1 dier waar we met z’n alle voor op moeten passen. De dove ambtelijke geldwolf.

   • Peter
    Peter zegt:

    Terechte waarschuwing van de gemeente en de keuze is aan de bewoners wel of geen huisdier maar denk inderdaad na over de eventuele kosten want die kunnen aardig oplopen.

Reacties zijn gesloten.