Betalen voor restafval in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Inwoners van de gemeente Hollands Kroon moeten voortaan extra betalen om van hun restafval af te komen. 

Inwoners met een laagbouwwoning krijgen een nieuwe restafvalbak met een chip. Ze kunnen daarbij kiezen uit een bak van 240 liter of een kleine bak van 140 liter. 

De chip in de nieuwe restafvalbakken registreert hoe vaak de bak wordt geleegd. Op basis van het aantal keer dat de bak is geleegd, wordt het variabele deel van het tarief bepaald. 

De gemeente wil met de verandering inwoners stimuleren om hun afval beter te scheiden. 

De hoogte van het vaste en het variabele deel van het tarief wordt in november bepaald door de gemeenteraad. De nieuwe tarieven gaan 1 januari 2022 in. 

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Hollands Kroon.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
24 antwoorden
 1. Theo Moras
  Theo Moras zegt:

  Door niet vooraf maar achteraf het afval te scheiden lukt het wel om de hoeveelheid restafval terug te brengen.
  Het scheidingspercentage over alle 44 HVC-gemeenten, waaronder ook de gemeenten in onze regio, is vorig jaar wel iets gedaald, van 59 naar 58 procent.
  Ondanks de inspanning van HVC die een app heeft ontwikkeld waarop te zien is welk afval thuishoort in welke kliko.
  Op deze wijze wordt deze doelstelling never nooit gehaald maar lukt wel door op een ander systeem over te stappen.
  Het is beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald en de put te dempen voor het kalf verzopen is.

  Waar een wil is is een weg, dan kun je best zonder problemen onderweg de aanpak veranderen door op een ander systeem over te stappen.
  Het is beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald en de put te dempen voor het kalf verzopen is. Deze doelstelling wordt never nooit gehaald

  Beantwoorden
 2. Gerrie van Kessel
  Gerrie van Kessel zegt:

  Mensen gaan in andermans container dumpen en anders wel in de natuur of in de kachel! Wat een verschrikkelijk ondoordacht dom idee. Het zal de gemeente Hollands Kroon weer niet zijn met dit soort acties wat een onpraktisch denkende gasten zitten daar toch……

  Beantwoorden
 3. Cees Phaff
  Cees Phaff zegt:

  We vinden het restafval dan wel weer in de berm of in andere gemeenten. Is in andere gemeenten 25 jaar terug ook gebeurd en toen weer gillend terug naar oude maatregelen maar ondertussen wel bakken met geld gekost. hoeveel co2 kost dit om alle nog goede bakken te wisselen?.Dit is weer een maatregel van likmevessie.

  Beantwoorden
 4. Trix
  Trix zegt:

  Trix, weer zo’n maatregel waar niet over gecommuniceerd en nagedacht is. Eerst besluiten en dan bedenken hoe je de kosten op de burger kan verhalen. Maar daar krijgen ze in Hollands Kroon een prijs voor.

  Beantwoorden
 5. Renate
  Renate zegt:

  Gemeente Medemblik voert ook zo’n variabele deel door. Mijn kliko wordt gevuld door de buren, daar mag ik straks dan ook voor gaan betalen. De kans is heel aannemelijk dat er straks meer afval in de natuur gedumpt wordt. Die kosten worden uiteraard ook weer bij de burger neergelegen.

  Beantwoorden
 6. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  Toch doen he Hollands Kroon.
  Burgerprotest tegen dit systeem kan heel makkelijk. Koop een sterke magneet en houdt deze een poosje tegen de chip aan.
  De chp vindt dit niet leuk en legt het loodje.

  Beantwoorden
 7. Rik de Vries
  Rik de Vries zegt:

  Ik heb een composthoop. Mijn grijze kliko zal een half jaar in de tuin staan stinken voor die zo vol is dat ik hem aan de straat zet.

  Beantwoorden
 8. Margriet van Manen
  Margriet van Manen zegt:

  Dus heb ik goed begrepen, dat nu de afvalstoffenheffing vervalt? Want dat is niet meer nodig. Maar we komen er zoiezo slechter van af.

  Beantwoorden
 9. Henny Hendriks
  Henny Hendriks zegt:

  Waar kan je bezwaar maken? Dat staat er niet bij! En daar komt nog bij dat er nog geen tarief bekend is. Ze kunnen vragen wat ze willen. Als het tarief te hoog is word alles ilegaal in de natuur gedumpt. Dit is vragen om!!!

  Beantwoorden
  • Adrie Pelt
   Adrie Pelt zegt:

   HVC zit hier achter.
   Zoeken vooral naar manieren om hun inkomsten te verhogen.
   Het hele afval scheiden thuis is onnodig, al het afval wordt na verzamelen gescheiden. Ook wat wij al gescheiden hebben.

   Beantwoorden
 10. Jan
  Jan zegt:

  Hollands kroon zijn rand debielen daar in anna p. Breken de noordkop tot de grond af en over de rug vd burgers. Windmolens, data centrum voor miljoenen opstrijken maar sloten vervuild de witte boorden criminele.

  Beantwoorden
 11. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Als ze dan ook even vertellen wat de prijzen worden. Maar nee dat weten ze pas in november. Maar we moeten nu wel al kiezen. Zoveel commentaar op fb. En nog geen goede reactie!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: