Digitaal vergaderen mag in noodsituaties

SCHAGEN – Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar bij een zware storm of griepgolf kan de gemeenteraad kiezen voor digitaal vergaderen.

Dat heeft het demissionaire kabinet in het wetsvoorstel ‘Digitaal vergaderen’ gezet. Fysiek vergaderen heeft weliswaar de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden kan de gemeenteraad kiezen voor digitaal vergaderen.

In de wet wordt nu vastgelegd dat het de voorkeur heeft om fysiek te vergaderen en slechts in bijzondere omstandigheden de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een digitale vergadering. Het gaat daarbij om zaken die buiten de macht van de raden en staten liggen, zoals een heftige storm met code oranje of rood.

Daarbij wordt de afweging om al dan niet digitaal te vergaderen aan de volksvertegenwoordigingen zelf gelaten, omdat zij het beste de lokale situatie zouden kunnen beoordelen.

In de coronaperiode werd door de Schager gemeenteraad veel digitaal vergaderd. Naast voordelen zijn er ook nadelen aan digitaal vergaderen. Zo ontbreekt het menselijk contact en de nazit. Die nazit is vaak belangrijk om de onderlinge verhoudingen tussen de raadsleden goed te houden.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):