Column: Crisis bij de lokale brandweer

De huidige situatie is precair en actie is nu vereist, zegt directeur Krishna Taneja van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Jan de Boer, voorzitter Adviescommissie Brandweerzorg. De veiligheid is in het geding. Hoe erg is het? 

Wat is dan nodig om de veiligheid terug te brengen naar normale proportie? Geld natuurlijk. Hoeveel?  Het gaat om 2,9 miljoen in 2025, 3,4 miljoen in 2026 en 5,7 miljoen in 2027.  De 16 gemeenten die dit bedrag moeten ophoesten kijken met argwaan naar het meerjarenplan. Waarom? De Brandweer krijgt al veel geld. Er lag al een plan van de Veiligheidsregio, maar dat plan heeft ze afgeblazen. Slot van het liedje is dat er geen bezuiniging komt, maar een lastenstijging.

Wie herinnert zich niet de berichten over hervormingsplannen van de Veiligheidsregio in het voorjaar 2023? Onder meer het idee om kleinere posten (in Ursem en Slootdorp) te sluiten, stuitte op veel weerstand. Ook leefde er onder de brandweerlieden het gevoel dat er wél werd bezuinigd op het personeel aan de grond, maar dat het kantoorpersoneel buiten schot bleef.

Gevreesd werd dat de brandweer zo ook minder effectief zou zijn in wat toch de voornaamste taak van de brandweer is: branden blussen. Toen trok ook het  ‘kantoorpersoneel’ zijn handen af van de plannen. De opdracht is toen officieel ‘teruggegeven’, wat erop neerkwam dat andere partijen met een geheel nieuw plan zouden moeten komen. Dat plan ligt er nu en is zeer alarmerend.

Alarmerend? Waarom? Onder meer door meer hoogbouw, meer droogte of juist zware regenval, veranderende wet- en regelgeving en de energietransitie. Pardon? Waar hebben we het over? Mega-accu’s, elektrische auto’s, zonnepanelen, waterstof, groen gas, droge natuur. Verwachting is meer branden en ingewikkeld wordende blusoperaties.

Gaat ons zo niet lukken, concludeert de Veiligheidsregio. Hoezo niet?  Hier de feiten: rond 37 procent van de brandweervrijwilligers stroomt vanwege hun leeftijd binnen tien jaar uit, terwijl 42 procent van de posten al onderbezet is. In Regio Alkmaar hebben alle brandweerposten overdag problemen met de bezetting, bij zes is de paraatheid “slecht”, wat inhoudt dat er soms niet kan worden uitgerukt. Het gaat wel ergens over.

Na het afschieten van het hervormingsplan met risicoprofielen wordt er uit een ander vaatje getapt bij de Veiligheidsregio. De brandweerorganisatie is zo lek als een mandje: onvoldoende geld, onvoldoende brandweerdekking en tekortkomingen in de vakbekwaamheid. “Tegelijk kunnen we niet wachten op andere bronnen van financiering, gezien de grote urgenties in de huidige situatie, zoals onvoldoende dekking en tekortkomingen in de vakbekwaamheid”, aldus  voorzitter Anja Schouten.

De paraatheid staat onder druk en de bezetting stelt diverse posten voor een uitdaging: – 37 procent van de vrijwilligers (431 van de 1157) is ouder dan 45 jaar;  37 procent van de vrijwilligers stroomt binnen 10 jaar uit; 42 procent van de posten zit qua bezetting beneden de ondergrens en er zijn steeds meer posten met een beschikbaarheidsprobleem overdag. De Veiligheidsregio wil daarom vooral investeren in vakbekwaamheid en modernisering en in uitbreiding van de Flexpool.

Alle 16 gemeenten in Noord-Holland Noord moeten aan het plan meebetalen. Schagen wordt aangeslagen voor 435 duizend euro, Hollands Kroon voor 412 duizend euro en Den Helder voor 481 duizend euro. De gemeenten zijn er niet blij mee, omdat hun financiële ruimte beperkt is. Maar nood breekt wetten. De bijdragen zijn berekend op basis van het aantal inwoners. Er wordt geen rekening gehouden met het risicoprofiel. Zo horen steden meer bij te dragen dan plattelandsgemeenten waar de kans op branden (bouwdichtheid, grote bedrijven, parkeergarages) een stuk kleiner is. Zo is het aantal woningbranden in Alkmaar vorig jaar met 38 een stuk hoger dan het aantal in Schagen met 15 keer.

Eugeen Hoekstra

 

 


Publicatiedatum: 15 maart 2024
Categorie: Column
Aantal views: 172
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. AH
    AH zegt:

    Het is ook schrikbarend om te zien hoeveel personen auto’s er in het wagenpark zitten bij de Veiligheidsregio iedere hotemetoot heeft er een en het zal mij benieuwen wanneer dit wagenpark aan de dijk word gezet om over te gaan naar elektrisch rijden want dat is beter voor het imago/milieu O jee ik breng ze op een idee .
    Waarom moeten die bevelvoerders altijd bij een uitruk er naartoe sjezen en ter plekke het bevel op zich nemen lijkt mij dat de (vrijwillige) brandweer mannen het zelf ook heel goed kunnen.
    Kortom te veel managers.
    Veiligheidsregio Surplus HVC Sportfondsen en dergelijke zijn molenstenen en een schip van bijleggen tja als je als gemeente achterover wilt leunen op kosten van de burger zijn deze partijen zeker niet te beroerd om met verrassingen te blijven komen.
    En de verlanglijsten worden almaar groter.

  2. Arjan
    Arjan zegt:

    kijk even naar de kazernes. Om er zo maar een paar op te noemen. Zwolle, Amstelveel, Zaanstad allemaal veel te duur. Enige reflectie dat er onnodig veel belastinggeld wordt uitgegeven is er niet. Ook in deze regio letten er weinig bestuurders op. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van bouwen, onderhoud en stookkosten van de kazernes in de noordkop. Had naar mijn idee ook wel een stuk goedkoper gekund. A.L.

Reacties zijn gesloten.