Schagen moet 276 asielzoekers opvangen

SCHAGEN – De gemeente Schagen moet volgens de nieuwe Spreidingswet 276 asielzoekers opvangen. Dat staat in een indicatieverdeling van het benodigd aantal opvangplaatsen per gemeente.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg heeft bekendgemaakt hoeveel asielzoekers elke provincie moet opvangen met ingang van de nieuwe Spreidingswet. De komende twee jaren is naar verwachting behoefte aan 96.000 opvangplaatsen voor asielzoekers in heel Nederland. De provincie Noord-Holland heeft na Zuid-Holland de grootste opgave en moet 16.290 opvangplekken regelen.

De verdeling per gemeente in de Kop van Noord-Holland is als volgt: de gemeente Hollands Kroon moet 279 asielzoekers opvangen, Schagen 276, Den Helder 257 en Texel 82. Deze cijfers zijn gebaseerd op het inwoneraantal en de sociaal-economische status van elke gemeente.

De Spreidingswet gaat op 1 februari 2024 van kracht, maar provincies en gemeenten hebben tot 1 november 2024 de tijd om te bepalen hoe het aantal asielzoekers precies verdeeld gaat worden. Gemeenten kunnen namelijk onderling afspraken maken om elkaar te helpen of een ‘uitruil’ te doen. Zo kan Den Helder de asielzoekers van Hollands Kroon opvangen, terwijl laatstgenoemde gemeente de statushouders en/of Oekraïense vluchtelingen van Den Helder opvangt. Voor elke asielzoeker die een gemeente opvangt boven het aantal dat de Spreidingswet van de gemeente eist, ontvangt deze gemeente een vergoeding van € 2000,-.

Zie ook: Schagen kan spreidingswet omzeilen

Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
9 antwoorden
 1. Dirk
  Dirk zegt:

  Beste Harry, Alleen heb ik ook genoeg van achterlijk racistisch geblaat en geschuimbek. Mooi gezegd. Maar stel je nu eens voor dat ik zeg, ik hoef hier geen mensen die bijvoorbeeld homosexualiteit veroordelen en vervolgen zoals de meeste islamieten en gedeeltelijk ook veel mensen uit oosteuropese landen. Mensen die voor het allergrootste deel niet integreren en hun eigen levenswijze hier willen voortzetten, verder maling hebben aan alle regels en wetten waar wij Nederlanders ons wel aan moeten houden en niet te vergeten grotendeels van onze belastingcentjes onderhouden worden. Is dat racistisch geblaat.
  nee hoor, dit is gewoon het vaststellen van feiten en daar kan je niet genoeg over roepen.

  • Harry
   Harry zegt:

   Inhoudelijk discussiëren is altijd prima Dirk. Op een normale manier.

   Ik ben het voor een groot deel met je opmerkingen eens. Alleen niet het deel over Oost Europeanen. Die werken in bijna allemaal (is ook een van de redenen dat ze hier komen) en idem voor de gevluchte Oekraïners. Vaak ook nog onder hun niveau.

   Kijk, zo kan het dus ook Opa Nol.

 2. Joshua Berg
  Joshua Berg zegt:

  Je mag hier schijnbaar niks anders dan heel positief op reageren.

  Goh wat ontzettend fijn om ze te verwelkomen, ik kan niet wachten.
  Ik nodig ze allemaal uit in mijn huis voor een kopje thee.
  Deze hoogopgeleiden zijn een aanwinst voor Nederland .
  Ik wilde toch al van geloof overstappen. De islam lijkt mij prima. Zij weten wel wat voor elkaar opkomen betekend. Met heel hun hart en ziel verdedigen ze hun mooie cultuur. Iets waar Nederlanders nog wat van kunnen leren.

  Laat maar komen !!!

  • Harry
   Harry zegt:

   ‘Je mag hier schijnbaar niks anders dan heel positief op reageren.’
   Natuurlijk meteen weer in de slachtofferrol.

   Of
   1) Je weet prima dat je hier kritische opmerkingen mag plaatsen, maar racistische opmerkingen niet. Maar ja, die slachtofferrol zit zo lekker. En zo kan je ook lekker stoken. Hopen dat anderen mee op je wagen springen

   Of
   2) Je hebt niet gelezen wat er in de regelementen staat en begint te huilstruiken. Dubbel sneu.

   • Peter Scholte
    Peter Scholte zegt:

    Harry leuk je reactie weer te lezen ,…denk om je wel om je bloeddruk !

    Slachtofferrol ? Dat is geen rol hoor. Er lopen straks vele slachtoffers in Schagen.
    Ga jij ze dan vertellen dat ze een rol spelen.
    Ga jij tegen mijn dochter zeggen dat ze een rol speelt ? Tot 2 x toe in de trein van Amsterdam naar Schagen lastig gevallen door een groepje mensen afkomstig hier ver vandaan die hier heel erg graag in Nederland willen verblijven omdat het hier een paradijs is ? Heel veel dank overigens aan de NS controleuse die haar ontzet heeft uit deze groep.

    Harry denk na voordat je iemand een slachtofferROL toebedeeld !!!

    • Harry
     Harry zegt:

     Eensgelijks Peter! En maak je geen zorgen.

     Laten we de zaken even helder uiteenzetten:

     Als Joshua huilt dat je ‘hier niets mag zeggen’, terwijl er was aangegeven dat er geen racistische opmerkingen worden getolereerd, maar je wel gewoon kritische opmerkingen kan plaatsen, noem ik dat in de slachtofferrol kruipen

     Jouw verhaal gaat over iets heel anders (al ging de inhoud van Joshua’s opmerking wel over hetzelfde onderwerp – maar daar ging mijn kritiek dus niet over). Vreselijk voor je dochter (ik heb er ook twee). Zeker een slachtoffer.

     Ik vind het bijzonder dat als iemand opmerkingen maakt over iemands manier van reageren (of het nou racistisch, feitenvrij of complottheorie is) je meteen in ‘het andere kamp wordt geplaatst’. Ik zit ook niet te wachten op een AZC hier. En ik heb ook genoeg van de veel te hoge representatie van nieuwkomers in de misdaadcijfers. Alleen heb ik ook genoeg van achterlijk racistisch geblaat en geschuimbek.

     Hoop dat het zo duidelijker is.

Reacties zijn gesloten.