Nederlandse les voor vluchtelingen in Petten

PETTEN – Vier keer per week geeft Paul de Winter Nederlandse les aan de vluchtelingen in de noodopvang in Petten. 

Woorden met een ‘ui’ zijn uitdagend: thuis, tuin, fruit. De meeste vluchtelingen in Petten komen uit landen waar ze deze klank niet kennen. 

Zijn leerlingen komen zelf met verzoekjes wat ze willen leren. “Ze zijn erg gemotiveerd,” vertelt De Winter. Een aantal spreekt goed Engels, waardoor ze hem kunnen helpen door te fungeren als tolk. 

Bij de komst van een vluchtelingenopvang stuit men vaak op weerstand. Ook dit heeft De Winter vaker meegemaakt, maar vaak valt het uiteindelijk heel erg mee. Of worden de mensen zelfs gemist als ze weer weg zijn. Hij is dan ook niet de enige vrijwilliger in Petten.

Inmiddels is ook bekend geworden dat de noodopvang langer open zal blijven. De verlenging staat voor nu op 1 juli 2023. 

Dit betekent ook dat de gemeente Schagen de komende maanden verantwoordelijk zal zijn om de kinderen in de noodopvang onderwijs te bieden. Ze zijn hierover in gesprek met een schoolbestuur.

Lees ook:
Crisisopvang Petten langer open
Dorpsraad heeft vertrouwen in opvang Petten
Rondleiding bij crisisopvang Petten

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. Joost Busse
    Joost Busse zegt:

    Als er na 4 generaties nog geen knap Nederlands gesproken word kun je zeggen dat dit verspilde moeite is.
    Wij Nederlanders kunnen beter Arabisch gaan leren.

Reacties zijn gesloten.