Waterkalender nodig om risico aan te geven

SCHAGEN – Er moet een waterkalender komen waarin waterschappen en Rijkswaterstaat duidelijk aangeven tot wanneer ze wateraanvoer of -veiligheid in een gebied kunnen garanderen en vanaf wanneer dit onzeker wordt.

Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) aan de regering in het advies  dat woensdag 12 juni uitkwam.

Met een waterkalender weten boeren en andere ondernemers beter waar ze aan toe zijn in een veranderend klimaat.

De gedachte was altijd dat Nederland maakbaar was, maar de laatste jaren bewijzen dat dit steeds minder goed lukt. Die oude gedachte is er echter nog steeds en daar moeten we vanaf, stelt het RLI.

De Rli adviseert ook om het waterbelang bij nieuwbouwplannen veel breder te gaan toetsen. “Dit belang wordt in de praktijk nu vooral gemeentelijk via het omgevingsplan gewogen, maar dit moet je al in een veel eerder stadium doen”, aldus de Rli.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):