Wat als Oekraïense vluchteling overlijdt

SCHAGEN – Gemeenten kampen met vragen over vluchtelingen die in Nederland komen te overlijden. Oekraïense nabestaanden blijken niet altijd over voldoende financiële middelen te beschikken om een uitvaart te bekostigen. 

Gemeenten waar een Oekraïense vluchteling is overleden, kunnen te maken krijgen met een verzoek om een beroep te doen op de voorzieningen op grond van de Wet op de lijkbezorging. 

Er zijn ongeveer 70.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Verwacht wordt dat ergens tussen de 650 en 1.000 van deze vluchtelingen in Nederland overlijden. 

De betrokken medewerkers en vrijwilligers in de gemeentelijke opvang en inwoners die Oekraïense vluchtelingen particulier opvangen, zijn vaak op zoek naar duidelijkheid over regels, mogelijkheden, rituelen en gebruiken. Ook willen ze weten hoe het organiseren van een afscheid in z’n werk gaat.

In Noord-Holland noord worden op dit moment rond de 3.500 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: