Wapenbezitters in Schagen gecontroleerd

SCHAGEN – De politie heeft de afgelopen drie jaar in Schagen gemiddeld telkens meer dan een derde van alle wapenbezitters gecontroleerd. 

Schagen voldoet daarmee aan de normen die daarvoor staan, blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. In totaal hebben 172 inwoners van Schagen een wapenvergunning, die samen goed zijn voor 467 wapens. Daarmee ligt het aantal wapenvergunningen in deze gemeente hoger dan gemiddeld in Noord-Holland, net als het aantal wapens overigens.

In de jaren 2019-2021 kreeg opgeteld 88 % van alle wapenbezitters in Schagen een agent over de vloer. De norm werd dus gehaald. In de daarop volgende jaren is dat percentage gestegen, naar 101 %.

Landelijk is 84 % van alle wapenbezitters de afgelopen drie jaar gecontroleerd, en vermoedelijk zelfs iets minder; het is niet uit de politiecijfers op te maken of mensen meer dan één keer zijn gecontroleerd.

Alles bij elkaar hebben ruim 66.000 Nederlanders een wapenvergunning. Meestal zijn dat jagers en leden van een schietvereniging, maar er zijn ook honderden mensen met een vogelafweerpistool, een startpistool voor bij sportwedstrijden of een wapen dat ze gebruiken bij het nabootsen van historische veldslagen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):