Verkeersboetes leveren 1 miljoen euro op

SCHAGEN – Automobilisten, (brom)fietsers en andere weggebruikers zijn afgelopen jaar in Schagen 13.113 keer op de bon geslingerd. Dat leverde ruim 1 miljoen euro aan boetes op, blijkt uit het jaaroverzicht van het Centraal Justitieel Incassobureau.

De verkeersboete die in 2023 in deze gemeente het meest is uitgedeeld, is die voor 4 kilometer te hard rijden buiten de bebouwde kom. Die bekeuring werd 2.798 keer uitgeschreven. De boete voor rijden zonder verzekering leverde daarentegen het meeste geld op voor de schatkist: € 89.100,-.

De boete voor niet-handsfree bellen is landelijk met stip gestegen: met dik 58 miljoen euro zijn automobilisten daar bijna net zo veel aan kwijt als aan de boetes voor door rood rijden. Met ‘gluurbussen’ en slimme camera’s probeert de politie wetsovertreders op dat vlak vaker te snappen. Dat zal dit jaar vermoedelijk nóg meer opleveren, want de boetebedragen zijn over de hele linie verhoogd.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
  1. J
    J zegt:

    Ik vraag me af hoe mensen zonder verzekering kunnen rijden, als je een auto op je naam hebt moet je verzekerd zijn, dit wordt eens in de twee weken gecontroleerd door rdw en je hebt een boete van iets van 500 euro aan je broek. Waarschijnlijk komen de meeste boetes van arbeidsmigranten die op de sloop een auto voor 500 euro halen, een Pools nummerbord erop schroeven en op die manier onverzekerd zijn.

Reacties zijn gesloten.