Schoorsteenvegers hebben het druk

SCHAGEN – Waar de meeste van ons last hebben van de stijgende energieprijzen, halen anderen er voordeel uit. Schoorsteenvegers Jos en Jolanda Buter krijgen zo veel klanten binnen dat ze de vraag niet meer aan kunnen.

3700 klanten heeft hun bedrijf, genaamd de Schoorsteendokter. Ze kunnen iedere dag tien klanten helpen en dat doen ze vijf dagen per week, maar eigenlijk is dat nog niet genoeg.

Nieuwe klanten nemen ze dus niet meer aan: sinds augustus heeft de Schoorsteendokter al ruim 500 mensen moeten teleurstellen dat ze hun niet kunnen helpen. 

Het is belangrijk dat mensen hun schoorsteen ieder jaar schoon laten maken, vertelt Jolanda. “Als er bijvoorbeeld een nest in zit als je gaat stoken en dat gaat in de brand, dan kan de brandweer komen.”

Ook benadrukt ze dat je niet zomaar iemand moet inhuren èn vooral moet kijken of het bedrijf lid is van de ASPB: de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dan weet je zeker dat je een gediplomeerde schoonsteenveger in huis haalt. 

 

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):