Provincie teleurgesteld in besluit NS

REGIO – Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland zijn zeer teleurgesteld in het voorgenomen besluit van NS om de Spits-Intercity op het traject Alkmaar-Beverwijk-Haarlem-Amsterdam niet te laten terugkeren in 2024.

Dit betekent enerzijds dat reizigers in de spits zijn aangewezen op een trage en vaak overvolle Sprinterverbinding. Anderzijds betekent dit dat diverse busverbindingen straks niet goed aansluiten op de trein.

Volgens GS is het voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van Noord-Holland essentieel dat het OV, waarin de trein een belangrijke spil vormt, een aantrekkelijk en concurrerend product is ten opzichte van de auto. Dat wordt door deze nieuwe dienstregeling een steeds grotere uitdaging.

De provincie wil binnenkort beginnen met de nieuwe aanbesteding van het busvervoer. GS denken dat de plannen van de NS tot minder buspassagiers kunnen leiden en dus ook invloed kunnen hebben op deze aanbesteding. Een mindere frequentie qua treinen houdt ook in dat bussen minder vaak goed kunnen aansluiten op de trein. Hoe dit zich concreet zal verhouden tot een nieuwe aanbesteding is op dit moment nog onduidelijk.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
4 antwoorden
  1. Jan
    Jan zegt:

    De NS is een voormalig semi-overheidsbedrijf waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de Rijksoverheid. Het bedrijf is in de periode 1995-2002 geprivatiseerd.

Reacties zijn gesloten.