Nieuwe eigen bijdrage Wmo zal weinig helpen

SCHAGEN – € 275,- per maand is de maximale eigen bijdrage die hoge inkomens vanaf 2026 moeten neerleggen voor een Wmo-voorziening. Dit moet de aanzuigende werking van het in 2019 ingevoerde lage abonnementstarief tenietdoen.

De hamvraag is: zullen de meer vermogenden door dit forse bedrag de gesubsidieerde hulp links laten liggen? Veel gemeenten betwijfelen het.

Woordvoerder Jorien van Zoonen geeft desgevraagd aan dat € 275,- gelijk staat aan 3 à 4 uur particuliere huishoudelijke hulp per week. “Indien de hoogte van het bedrag deze inzet gaat overschrijden zal naar verwachting de aanzuigende werking in stand blijven. De verwachting is dat inwoners zelf ook een berekening maken naar wat een particuliere hulp zou gaan kosten.”

Van Zoonen voegt eraan toe dat de inkomensafhankelijke bijdrage door de Tweede Kamer controversieel is verklaard. “Dat betekent dat dit niet meer door het demissionaire kabinet wordt opgepakt. Het is afwachten hoe het nieuwe kabinet dit straks gaat oppakken. De wethouder Zorg volgt de ontwikkelingen op de voet.”

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.