Mooi steekspel in live debat politieke partijen

SCHAGEN – De kaarten werden maandagavond voor de laatste maal geschud tijdens het live televisiedebat voor de partijen die deze week meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Schagen in Alpha in Schagen. 

In Zaal Alpha aan de Loet in Schagen kwamen de lijsttrekkers aan bod in het debat dat rechtstreeks op Noordkop Centraal TV werd uitgezonden. Aan de hand van 7 stellingen moest voor de kijker duidelijk worden wat de verschillen en overeenkomsten tussen de partijen zijn.

De zaal was goed gevuld met publiek. De lijsttrekkers hadden hun achterban meegenomen om hen te steunen maar ook zat er nog een aantal zwevende kiezers in de zaal. Zij wilden zich graag een beeld vormen van de partijen en waren daarom naar het debat gekomen. 

Presentator Ed van Oerle loodste de kijker door de stellingen heen. Die stellingen gingen onder meer over de komst van een asielzoekerscentrum, een autovrij centrum, PALLAS reactor, hoogbouw in de stad en het recycletarief.  

Die laatste stelling zorgde voor een verhit debat, hierover waren de partijen duidelijk verdeeld. Het invoeren van een gedifferentieerd tarief (Diftar) voor afval is volgens PvdA en GroenLinks een goed idee, de andere partijen waren tegen. Perry Vriend van de Senioren Partij is bang dat inwoners hun afval dan gaan dumpen. Angelique van Wijk van de VVD gaf aan dat het idee achterhaald is en dat in andere gemeenten de Diftar alweer is afgeschaft.

Merieke Bredewold van Wens4U was na afloop blij over haar optreden in het hoogbouw-debat. Zij zou hoogbouw in Schagen best willen toestaan maar dan absoluut niet hoger dan 5 bouwlagen. Vera van Vuuren van de PvdA was het niet met haar eens en vindt dat er nog wel 1 of 2 bouwlagen hoger mag worden gebouwd om het woningprobleem op te lossen. 

Wim Rijnders van de SP gooide de knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat de nieuwe PALLAS reactor in Petten er niet moet komen. De redenen om dat wel te doen, aangedragen door Puck de Nijs van het CDA, noemde hij “commerciële  belangen”. 

Een ander heet hangijzer was het autovrije centrum van Schagen. Lars Dignum, lijsttrekker van JessLokaal, zou het liefste zien dat auto’s helemaal worden geweerd rond de kerk. Het winkelhart en de horeca in Schagen zouden er volgens hem erg op vooruit gaan als auto’s net iets verder moeten parkeren. 

Er hoeven van Frans Jansen van D66 niet meer BOA’s bij te komen in Schagen. Hij is van mening dat de inwoners van Schagen hier niet op zitten te wachten. Hij ging hierover in debat met Lars Dignum. Zij waren het deels met elkaar eens maar verschilden met name van mening betreft de inzetbaarheid van BOA’s.

Wie nog niet weet op welke partij te  stemmen en het live debat heeft gemist krijgt dinsdag 15 maart een herkansing. Vanaf 09.00 uur wordt het hele debat nogmaals uitgezonden op Noordkop Centraal TV. Het debat wordt vanaf dan elk oneven uur herhaald.

Noordkop Centraal TV via Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1422 en YouTube: ‘Noordkop Centraal’.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):