Concurrent Pallas stopt ermee

PETTEN – Er komt geen Belgische fabriek voor de productie van medische isotopen. Daarmee komt een eind aan de ontwikkeling die in 2016 nog werd betiteld als Nationaal Icoon.

Het Belgische Instituut voor Radio-elementen (IRE) dat zich bezighield met de ontwikkeling van de techniek, stopt ermee. In 2018 trok IRE nog 100 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een productielijn, aangevuld met een subsidie van 52 miljoen euro van de Belgische overheid. Later kwam daar nog 20 miljoen euro Europese subsidie bij.

Vorig jaar meldde IRE nog een doorbraak. Het was met hulp van ingenieurs van Demcon uit Best gelukt om molybdeen-100 te verhitten zonder het te vernietigen. Molybdeen-100 is de grondstof voor medische isotopen. Extreme verhitting is essentieel voor het maken van de isotopen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):