240 wanbetalers zorgpremie in Schagen

SCHAGEN – De gemeente Schagen telt 240 inwoners die al meer dan zes maanden hun zorgpremie niet hebben betaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over eind 2022.

Van die groep met een betalingsachterstand staan er 150 als wanbetaler te boek. Dat betekent dat ze, in plaats van gemiddeld 147 euro per maand aan hun eigen verzekeraar, een premie met opslag moeten betalen aan het CAK. Dit jaar is dat 175,20 euro.

In Den Helder hebben 900 personen een betalingsachterstand van minstens zes maanden op de zorgverzekering. Van die groep betalen er 550 een verhoogde premie. Hollands Kroon zit op 370 wanbetalers. Van die groep betalen er 250 een verhoogde premie.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
10 antwoorden
 1. Snuiter
  Snuiter zegt:

  Ik kan mij herinneren dat minister Hans Hoogervorst het ziekfonds stelsel overhoop haalde en een vooruitziende blik had op de verwachte marktwerking. Dit is dus het antwoord. Brillenwinkels die dikke vette declaraties naar binnen hengelen. Tel ze maar in Schagen. Als er zeven groenteboeren zouden zitten gaan er vijf failliet. En zo wordt t over de gehele linie gedaan!

  Beantwoorden
 2. Gunther
  Gunther zegt:

  Da hebben zorgverzekeraars samen met D66 VVD CDA CU SGP PvdA GronLinks met opzet voor gezorgd om elk jaar de zorgpremie stevig te verhogen waar nou ook nog radicale de zorgtoeslag van 155 naar 123 euro verlaagd hebben.

  Beantwoorden
 3. Gerrit Stoop
  Gerrit Stoop zegt:

  Neem me niet kwalijk Bas en Harry maar dit keer maken jullie jezelf belachelijk.

  Het is een terechte vraag.
  Ooit van de toeslagen affaire gehoord ? Of een falende zorg waardoor mensen zelf moeten betalen.
  En ja ook mensen die er met de pet naar gooien.

  Dus dit keer zitten jullie er naast met jullie reactie !

  Beantwoorden
  • Harry
   Harry zegt:

   Beste Gerrit, de toeslagenaffaire vergelijken met de ontwikkeling premie ziektekosten is appels en peren. Falende zorg zal (helaas) ongetwijfeld voorkomen. Maar doe niet alsof dat schering en inslag is. Twee totaal verschillende zaken.
   Daarnaast werd er gereageerd op vriend Joost die weinig anders doet dan boos wijzen naar verschillende overheden.

   Wij zijn hier NL zo verwend geraakt dat we verwachten dat de overheid alles voor ons oplost. Crisis? De overheid moet mij compenseren. Ondertussen rook/drink/game ik lekker door.
   Brug afgesloten wegens onderhoud? Hoe kom ik dan op mijn werk, overheid? Oh, omweg. De overheid moet dan mijn omrij-kilometers compenseren. Maar ik rijd in het weekend wel lekker het hele land door voor festivalletjes/woonboulevards/vul zelf maar in. Nul eigen verantwoordelijkheid. En geen zelfredzaamheid. We zijn een land van veel te grote bekken met veel te weinig ruggengraat geworden.

   Beantwoorden
   • Gerrit Stoop
    Gerrit Stoop zegt:

    Harry

    Wie kiezen deze volksvertegenwoordigers ?
    Deze partijen beloven de wereld en eindigen in een ongekende puinhoop.
    Mede dankzij een non democratische instelling als de EU.
    Dat zou strafbaar moeten worden. Valse beloftens en onkundige politici wil niemand toch ?
    Dat kun je de inmiddels gefrustreerde inwoners niet aanrekenen.

    Beetje pas op de plaats met je grote bekken Harry.
    Wel beleeft blijven !

    Dat is ook wat jij wil !

    Beantwoorden
    • Harry
     Harry zegt:

     Ha Gerrit,

     We leven in een van de fijnste landen ter wereld. Bijna nergens heeft men het zo goed als hier. Alles is geregeld (en dat is meteen een bron van het probleem), maar niet altijd alles gaat daarin goed.

     Kom alsjeblieft niet aan met gefrustreerde mensen door het niet nakomen van politieke beloftes. Dat is precies de slachtofferrol waar ik het over had. En ja: de toeslagenaffaire is misdadig. Maar geen schering en inslag.

     ‘Valse beloftens en onkundige politici wil niemand toch ?’
     En daarom werd er massaal op Geert gestemd. Waarvan iedereen weet dat ie veel van z’n stoere beloftes nooit waar gaat maken. En als hij daar op aangesproken zal worden dat zal hij straks de schuld daarvan gaan geven aan de instituties. Geert is namelijk ook zo’n boze schreeuwer die comfortabel aan de zijlijn blijft (bleef?) staan.

     Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen geluk. En in NL is dat voor een zeer grote groep prima mogelijk. Maar het is zo lekker makkelijk om dat niet te doen en de schuld luidkeels aan een ander te geven. Dat bedoelde ik met grote bekken. Je hoeft je niet persoonlijk aangesproken te voelen.

     Fijne zondag!

     Hartelijke groet van een rechtse stemmer.

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):