‘Wateroverlast in juni was niet te voorkomen’

SCHAGEN – De grote wateroverlast in juni was niet te voorkomen. Dat blijkt uit de evaluatie van de wateroverlastsituatie door het Hoogheemraadschap.

Op enkele plaatsten draaiden poldergemalen niet op volle capaciteit, omdat de toestroom naar het gemaal vanuit het gebied tijd nodig heeft. Ook de instroom naar waterbergingsgebieden bleek soms te traag.

Er vond geen opschaling plaats vanuit alarmfase 1. Of dat invloed heeft gehad op de wateroverlast, is niet meer te achterhalen. 

Een belangrijk gevolg van het niet verder opschalen was dat de zware taakbelasting van de buitendienst niet werd verlicht. Ook bleef de buitendienst daardoor in standaard bezetting opereren. Dit leidde tot vijandige bejegeningen in het veld.

Zichtbaarheid en bereikbaarheid van het Hoogheemraadschap was niet voldoende. Het hoogheemraadschap moet beter samenwerken met ‘veiligheidspartners’, zoals de veiligheidsregio, zo valt in het rapport te lezen.

Kennis zou meer moeten worden gedeeld. Ook moet in het vervolg samen met de veiligheidsregio een strategie worden bepaald om de wateroverlast te bestrijden, is het advies.

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: