Voedseldeelkast helpt tegen armoede

SINT MAARTEN – De voedseldeelkast bij basisschool De Zwerm in Sint Maarten loopt goed: er wordt veel gedoneerd en meegenomen.

Initiatiefnemer Claudia is er erg blij mee: “Zeker in deze tijd is het inderdaad wel nodig. Misschien altijd wel hoor, maar nu zeker”. 

Ook Cindy, die voedsel kwam brengen, was direct enthousiast: “Op moment dat ik het hoorde heb ik al mijn kasten leeggehaald en gekeken naar wat wij over hebben om te doneren”. 

Een vrouw die gebruik maakt van de voedseldeelkast wil graag anoniem blijven. Er heerst nog steeds een taboe en schaamte. Daarom pakt ze er alleen iets uit als er niemand meer in de buurt is. 

De vader van haar dochter is een jaar geleden overleden en haar dochter krijgt een paar tientjes van zijn pensioen als erfenis. 

Doordat de gemeente dit meerekent bij haar inkomen, zit ze net boven het minimum. Hierdoor vervallen een heleboel regelingen waar ze anders wel recht op had en loopt ze honderden euro’s mis.

“Ik laat aan de buitenkant niet graag zien dat wij het krap hebben”, vertelt ze. Ze probeert op een creatieve manier er toch voor te zorgen dat haar kinderen niets te kort komen en niet buiten de boot vallen. 

Zo heeft ze bijvoorbeeld een keer een trui van de Zeeman zelf met glitters versierd. En als ze zelf iets overhoudt, zoals kleding wat te klein is geworden, dan geeft ze dat weer aan de school.

 

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Anonieme vrouw in filmpje
    Anonieme vrouw in filmpje zegt:

    Ik ben de anonieme vrouw in deze aflevering. Ik heb me in 1 dingetje versproken.
    Met het pensioentje van mijn dochtertje kom ik net boven het minimum loon. Niet net boven het gemiddelde.
    Mijn excuses daarvoor.

Reacties zijn gesloten.