Verontwaardiging over uitspraken van Kampen

DEN HELDER – Een uitspraak van de burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, over de uitvoering van de Spreidingswet in de regio Noord-Holland Noord heeft felle reacties vanuit politiek Den Helder opgeleverd. Volgens Van Kampen kunnen de asielzoekers die buurgemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel straks verplicht moeten opvangen worden gehuisvest in Den Helder, omdat daar genoeg opvangplekken beschikbaar zijn. Dat idee ziet een aantal Helderse fracties echter niet zitten.

“Mevrouw Van Kampen maakt het nu wel helemaal bont”, zegt Vincent van den Born, fractievoorzitter van de PVV Den Helder. Zijn fractie zal zo nodig vol tegen haar plannen ingaan. Ook de fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, Sylvia Hamerslag, reageert verontwaardigd op de houding van de burgemeester van Schagen. Hamerslag vindt dat dit niet zonder overleg kan worden aangekondigd. Ook heeft zij namens Behoorlijk Bestuur schriftelijke vragen opgesteld voor het Helderse college. “Bent u het met ons eens dat Den Helder inmiddels ruim voldoende doet en heeft gedaan aan zijn verplichting tot opvang van asielzoekers?”

Behoorlijk Bestuur en de PVV zijn niet de enige fracties die vinden dat de gemeente Schagen, Hollands Kroon en Texel zich ook aan hun verplichtingen moeten houden en dit niet op een andere gemeente kunnen afschuiven. Zo geeft Edwin Krijns (CDA) aan dat Den Helder op dit moment al meer doet dan gevraagd wordt en dat de gemeente eerder minder, dan meer zal gaan doen. Ook Jan de Leeuw (PvdA) vindt: “De andere gemeenten zijn nu aan zet.”

Tijdens de radio-uitzending ‘De Week op Zaterdag’ van 20 januari waren Harrie van Dongen (Stadspartij) en Mirjam van Dijk (Fractie Pastoor) te gast en kwam de uitspraak van Van Kampen ook aan bod. Van Dongen vond het “belachelijk” en Van Dijk sloot zich bij hem aan. “Het is makkelijk om te zeggen: dat doen onze buren wel”, zei Van Dongen. De fractievoorzitter van de Stadspartij zou een uitruil daarentegen wel zien zitten, bijvoorbeeld als de gemeente Schagen Den Helder haar statushouders gaat huisvesten.

Reactie gemeente Den Helder

De reactie van de gemeente Den Helder op de uitspraak van de burgemeester van Schagen is als volgt: “Het klopt dat wij in Den Helder al jarenlang de asielopvang goed georganiseerd hebben. Als de Spreidingswet wordt aangenomen zullen er ongetwijfeld regionaal gesprekken gevoerd gaan worden over de invulling van die wet. Er zijn naast de opvang van asielzoekers meer uitdagingen in de regio, denk hierbij aan de huisvesting van statushouders en arbeidsmigranten en de opvang van AMV (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) bijvoorbeeld.”

Den Helder is van mening dat de komst van de Spreidingswet het brede gesprek in de regio op gang zal helpen waarbij gekeken kan worden hoe regionaal de huisvesting van de verschillende doelgroepen vorm gegeven kan worden. Wij willen wel benadrukken dat los van dat gesprek elke gemeente verantwoordelijk is en blijft om in deze crisissituatie zelf naar mogelijkheden en oplossingen te blijven zoeken om opvang te bieden.”

Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Rick
  Rick zegt:

  Mevrouw van kampen moet stoppen.

  Ze richt schade toe aan de samenleving.
  Is haar bewustzijn volkomen verloren.
  Daar zijn instellingen voor !

  • Peter de G
   Peter de G zegt:

   Rick laat ons weten wat de burgemeester allemaal verkeerd doet, zijn zeer benieuwd naar uw reactie zodat wij kunnen oordelen of uw reactie op deze site uw gelijk kent.

   • Rick
    Rick zegt:

    Ah daar is de schildwacht van de burgemeester weer.

    De meeste mensen lezen en weten dat al Peter.

    • Peter de G
     Peter de G zegt:

     Dat was niet mijn vraag Rick, laat ons weten wat er allemaal mis is het beleid van Mevr, van Kampen, veel Schagenaars zijn nieuwsgierig naar uw reactie,

Reacties zijn gesloten.