Schagen kan spreidingswet omzeilen

SCHAGEN – De spreidingswet wordt op dinsdag 23 januari naar alle waarschijnlijkheid aangenomen door de Eerste Kamer. Dit betekent dat elke gemeente straks verplicht een aantal asielzoekers moet opvangen. Volgens burgemeester Van Kampen kan de gemeente Schagen haar aantal in Den Helder kwijt.

Gemeenten krijgen geld voor het vrijwillig opvangen van asielzoekers, variërend van 1500 tot 5000 euro per persoon. Toch vangen veel gemeenten momenteel te weinig of geen asielzoekers op, terwijl de toestand in Ter Apel nijpend is. In de provincie Noord-Holland vangt bijna de helft (48 procent) van de gemeenten geen asielzoekers op. Daarmee doet Noord-Holland het na de provincie Utrecht het slechtst. De gedachte achter de spreidingswet is om de opvang van asielzoekers eerlijker te verdelen.

Met ingang van de spreidingswet krijgen alle gemeenten een zogeheten taakstelling: het aantal asielzoekers dat zij moeten opvangen, gebaseerd op het aantal inwoners en de financiële draagkracht van de gemeente. Als de spreidingswet er komt, moet de gemeente Schagen 184 asielzoekers opvangen, Hollands Kroon 192, Den Helder 221 en Texel 54. Die cijfers deelde de burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, op 27 september 2023 met de regionale raadscommissie Noordkop.

Aankloppen bij Den Helder
Den Helder doet het volgens Van Kampen uitstekend wat betreft asielopvang. De gemeente heeft 800 vaste opvangplekken, 200 noodopvangplekken en 100 amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) gehuisvest. Daarmee vangt Den Helder nu meer asielzoekers op dan dat ze volgens de spreidingswet zouden moeten doen. “Grote klasse, diep respect”, zei Van Kampen tijdens de raadscommissie.

“Wij hebben als regio Noord-Holland Noord het geluk dat het in Den Helder goed geregeld is”, aldus Van Kampen. Volgens de burgemeester betekent dit namelijk dat buurgemeenten bij Den Helder kunnen aankloppen om te vragen of hun toegewezen aantal asielzoekers kunnen worden opgevangen in het asielzoekerscentrum in Den Helder. Van Kampen denkt dat Den Helder de gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel op die manier kan helpen met hun taakstelling. Maar hoe kijkt Den Helder daar naar?

Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
  1. beetee aa
    beetee aa zegt:

    Jammer dat de buurman het moet opknappen. Met zo’n houding heeft de spreidingingswet geen effect.

  2. Jac
    Jac zegt:

    In Den Helder stond al een hele grote gevangenis die door ons allen is betaald, logisch dat die ervoor gebruikt wordt omdat hij leeg stond. Dit heeft gemeente Schagen niet.

Reacties zijn gesloten.