Veel ambtenaren zijn ingehuurd

REGIO – Er lopen op gemeentehuizen in ons land steeds meer ingehuurde ambtenaren rond. Het aantal gedetacheerden, zzp’ers, uitzendkrachten en payrollers die werken bij lokale overheden neemt namelijk al jaren toe, meldt de Groene Amsterdammer.

Uit jaarrekeningonderzoek bij 322 van de 342 Nederlandse gemeenten blijkt dat zij vorig jaar gemiddeld 17,9 procent van hun loonbudget aan extern personeel uitgaven. Tien jaar geleden was dit nog maar tien procent. De gemeente Schagen scoort in 2022 19,2%, Hollands Kroon 10,0%, Den Helder 16,5% en Texel 14,5%.

Slechts veertien procent van alle gemeenten voldoet aan de norm van tien procent die ministeries zichzelf opleggen. Nederlandse gemeenten betalen gezamenlijk meer dan 2,2 miljard euro belastinggeld aan externen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. J
  J zegt:

  Behalve de hoge dames en heren, die kosten het meest, doen het minst en jagen iedereen weg die geen bruine arm wil halen bij hun. Ja, het college van burgemeester en wethouders bedoel ik, opzouten.

 2. Carola
  Carola zegt:

  Reorganisatie na reorganisatie, een koud klimaat scheppen.
  Iedereen was bang om zijn baan te verliezen en gingen slijmen bij de leidinggevenden.
  Wie wil daar nou in werken.

  Het ambtelijk systeem deugd van geen kant.
  En iedere keer wordt er weer imand ingehuurd om de boel op poten te zetten en uiteindelijk verlaten ze de arena weer met een rokende puinhoop achterlatend. Nergens verantwoordelijk voor maar wel de zakken gevuld.

  Hoger opgeleid wil nog niet zeggen dat je gezond verstand hebt.
  Ik werd ook ontslagen, er moesten 600 van de 1200 mensen ( en nee niet de gemeente Schagen) vertrekken. Nu werken er ruim 1100 maar velen daarvan dus duur ingehuurd.
  Top hoor ! Goed gedaan !

Reacties zijn gesloten.