Meer datalekken bij Noordwest Ziekenhuisgroep

ALKMAAR – De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder heeft vorig jaar in totaal 74 datalekken ontdekt. Dat valt te lezen in het jaarverslag 2023 van de zorginstelling. In 2022 ging het nog om 61 datalekken.

Van een datalek is sprake wanneer persoonsinformatie van een patiënt of medewerker per vergissing in verkeerde handen valt, openbaar is in te zien of is kwijtgeraakt. Van de 74 gevallen in 2023 waren 32 datalekken ernstig genoeg om bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden, zoals de wet voorschrijft. 26 keer moest ook de betrokkene worden ingelicht. Een jaar eerder gebeurde dat 15 keer.
Alle incidentmeldingen worden opgenomen in een register van datalekken.

Noordwest heeft maatregelen getroffen rond het beschermen van gegevens, vooral van patiënten. Die kunnen in bezit komen van onbevoegden door onzorgvuldig om te gaan met de toegangsbeveiliging van digitale gegevens, fouten bij het omgaan met deze informatie of omdat onbevoegden binnendringen in ziekenhuisinformatiesystemen. Via gedragsbeïnvloeding, bewustwording en het nemen van technische maatregelen probeert het NWZ gegevens beter te beschermen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Peter Sealtiël
    Peter Sealtiël zegt:

    Alles gaat tegenwoordig vis je DigiD. In ziekenhuizen, overheden, financiële instanties etc,moet je je gegevens opzoeken met de DigiD. In bv een ziekenhuis versturen de mensen achter de schermen uw gegevens via bluetooth. Het is heel gemakkelijk om een bluetooth verbinding te hacken. Je kunt er een klein goedkoop apparaatje voor kopen die de bluetooth hackt. Er zijn zelfs apps die dat kunnen. Als iemand buiten op 150 meter van het ziekenhuis staat,kan diegene in het Bluetooth systeem komen. Daarna is het kiezen van welke patiënten ze de gegevens willen hebben. Eenmaal de gegevens binnen dan is alles mogelijk. Niet alleen uw medische gegevens,maar ook uw naam, adres, telefoonnummer, emailadres, bankgegevens etc krijgen ze via de DigiD te zien. DigiD was oorspronkelijk bedoeld voor uw inkomens instantie,de belastingdienst en het openbaar ministerie. Tegenwoordig moet je bijna je DigiD gebruiken als je een ijsje wilt kopen bij de supermarkt. De meeste datalekken gaan vis uw DigiD. Een wachtwoord voor alle zaken. Dus als iemand uw wachtwoord van uw DigiD heeft,bent u de Sjaak.

Reacties zijn gesloten.