Sterfteoverschot in Schagen

SCHAGEN – Schagen kampt met een sterfteoverschot. Dit betekent dat er in een bepaalde periode meer mensen overlijden dan dat er mensen worden geboren.  

Vorig jaar zijn er in Schagen 337 kinderen geboren terwijl er 451 mensen overleden. 

Het grootste verschil tussen geboortes en overlijdens doet zich voor in februari (18 versus 41) en december (27 versus 45).

Ook in 2021 is er sprake van een sterfteoverschot. In dit jaar werden 388 kinderen geboren tegenover 523 overlijdens. Dat zijn 135 minder inwoners. Opmerkelijk is de maand juli omdat in deze maand 45 kinderen werden geboren en 45 mensen stierven.

Vorig jaar zijn tot en met november 337 kinderen geboren en zijn 451 mensen gestorven. Ook in dit jaar overlijden meer mensen dan het aantal geborenen. Hoewel de cijfers van december nog niet bekend zijn valt het negatieve overschot waarschijnlijk iets minder groot uit dan in de jaren 2020 en 2021.

Ondanks het feit dat er meer mensen zijn overleden dan geboren is het niet zo dat Schagen qua bevolking krimpt. In januari 2020 telde Schagen 46.483 inwoners tegenover 47.428 in november 2022. Een toename van 945 inwoners. 

Het positieve verschil komt door nieuwe inwoners in de gemeente Schagen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Dat betekend dat statushouders /veiliglanders voorgetrokken worden door onze niet democratisch gekozen burgemeester alias een Den Haagslaaf.
  Mijn dochter staat al 7 jaar op de lijst !!!! En mag hopelijk ooit alle inrichting zelf betalen.
  Desastreus omvolk beleid mensen.

  Gaaf landje !

  Beantwoorden
 2. RaraAvis
  RaraAvis zegt:

  Een toename van 945 inwoners in twee jaar. En dat terwijl er zoveel woningzoekenden zijn. Dat zijn circa 450 woningen voor mensen van buiten Schagen. Dat betekent dat we de verkeerde woningen bouwen, toch? Woningen die de woningzoekende inwoners van Schagen niet kunnen kopen of huren!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: