Steeds meer mensen met overgewicht in regio

REGIO – Bijna de helft van de inwoners van Noord-Holland Noord is te zwaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van GGD, RIVM en het Centraal Bureau van de Statistiek.

Vooral in Den Helder en Hollands Kroon zijn er opvallend veel mensen met overgewicht. Daar gaat het om meer dan de helft van de inwoners. In de meeste andere gemeenten, zoals Schagen, blijft het percentage iets onder de helft. Den Helder is de enige gemeente in Noord-Holland Noord waar meer dan 20 procent obesitas (ernstig overgewicht) heeft.

Wat overal opvalt, is het aantal jonge mensen dat te veel kilo’s met zich meedraagt.

In 2012 had nog ruim 42% van de inwoners van de gemeente Schagen overgewicht. Dat cijfer was tien jaar later gegroeid naar bijna 49%. In deze gemeente kampte in 2022 een op de acht mensen met obesitas oftewel ernstig overgewicht. Daarover wordt gesproken bij een BMI (gewicht ten opzichte van lichaamslengte) boven de 30.

Dat overgewicht juist in Den Helder en Hollands Kroon veel voorkomt, heeft diverse oorzaken, stelt GGD Hollands Noorden. Voor een groot deel komt dat door de sociaal-economische positie waarin iemand verkeert. “Daar spelen veel factoren in mee zoals inkomen en opleidingsniveau, maar ook de leefomgeving en het type werk dat mensen doen. En iemand die in armoede leeft, ervaart meer stress. Dat leidt vaak tot overgewicht, het verergert bovendien de ongezonde levensstijl waardoor mensen bijvoorbeeld slecht gaan eten, roken of drinken”, aldus de GGD. Het leidt er ook toe dat er veel minder wordt bewogen.

Een verklaring die overigens niet zomaar uit de lucht komt vallen. Den Helder is een van de armere gemeenten van Nederland. Ook Hollands Kroon ligt onder het landelijk gemiddelde. “En juist mensen die moeite hebben met rondkomen, bewegen niet of nauwelijks omdat een sportschool of vereniging te duur is.”

Ongezond eten is een andere oorzaak van overgewicht en obesitas. Veel inwoners in Noord-Holland Noord zeggen wel voor de gezonde optie te willen kiezen, maar dat niet te doen omdat het te duur is. Recent onderzoek van GGD Hollands Noorden wijst dat uit.

(foto: Enrico op Wiki Commons  cc-by-2.0)

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 17 juni 2024
Tags:

Categorie: Nieuws
Aantal views: 547
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):