Schagen telt veel vrijwilligers

SCHAGEN – Van alle volwassenen in de gemeente Schagen doen er 11.441 aan vrijwilligerswerk op school, of bijvoorbeeld bij de kerk of de sportvereniging.

Teruggerekend naar percentages zijn dat er meer dan gemiddeld in Nederland, blijkt uit cijfers van het RIVM in de aanloop naar NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie die dit weekend op vrijdag en zaterdag weer plaatsvond.

29,8 procent van alle volwassenen in Schagen doet op de een of andere manier aan vrijwilligerswerk. Ter vergelijking: in heel Noord-Holland komt dat cijfer uit op 22,0 procent, landelijk gaat het om 24,9 procent.

Het aandeel vrijwilligers in heel Nederland neemt al jaren af, van zo’n dertig procent in 2016 tot minder dan een kwart in 2022, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. Vaak speelt mee dat een oude generatie vrijwilligers ermee stopt, en de nieuwe lichting minder groot is.

Van de vrijwilligers in Schagen zijn er 3569 ouder dan 65 jaar. Daarmee ligt het percentage vrijwilligers boven de 65 hier hoger dan het percentage vrijwilligers onder die leeftijd, meldt het AD.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):