Schagen telt bijna 52.000 inwoners in 2040

SCHAGEN – De gemeente Schagen ziet haar bevolking in de komende jaren alsmaar toenemen. De prognose is dat Schagen in 2040 er bijna 52.000 telt.

Op 1 januari stond de teller op 47.450 inwoners, maar prognoses laten zien dat dit aantal in de toekomst alleen nog maar stijgt. De toename is opmerkelijk omdat in de komende jaren meer overlijdens zullen zijn dan geboorten. Deze trend is begonnen in 2020 en zal door de vergrijzing doorzetten.

Dat de bevolking desondanks toeneemt komt door het toenemend aantal mensen dat zich in de gemeente Schagen vestigt. In 2023 ging het om 2.321 mensen, terwijl 1.839 mensen uit Schagen vertrokken.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
10 antwoorden
  1. Frits
    Frits zegt:

    Kijk eens hoeveel mensen in Nederland woonden in jouw geboortejaar. De bevolking groeit al jaren. Gun je de mensen die door willen stromen in Schagen een fatsoenlijke en betaalbare huurwoning, en de kinderen een mooi schoolgebouw?

  2. Peter Scholte
    Peter Scholte zegt:

    De gemeente Schagen is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Gemeente Schagen heeft afgerond een totale oppervlakte van 18.728 hectare, waarvan 16.799 land en 1.929 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 758 adressen per km2

    Vol is vol !!!!
    Quotum voor varkens
    Quotum voor kippen
    Quotum voor mensen !!!

  3. Bart
    Bart zegt:

    Jac zit in een asiel depressie en dat is de schuld volgens hem van de burgemeester en de raadsleden van onze gemeente. Triest en zielig figuur deze man.2

  4. Jerommeke
    Jerommeke zegt:

    Even over die vermaledijde term “vergrijzing”:

    “Grijs” betekent in de CBS statistieken 65 jaar of ouder, maar “vergrijzing” betekent op zich nog niet zo heel veel, want:
    a) De AOW/pensioenleeftijd ligt reeds hoger, zodat een deel van onze beroepsbevolking volgens de statistiek reeds “grijs” is;
    b) Ouderen blijven sowieso langer fit blijven dan toen van Willem Drees zijn Algemene Ouderdomswet invoerde. (Drees werd zelf trouwens wel 101 jaar oud!)
    c) De stedelijke centra in de randstad slurpen weliswaar veel van onze jongeren op, maar diezelfde steden scoren veelal zeer slecht op het gebied van de levensverwachting van haar inwoners.

    Helemaal zonder betekenis is de term “vergrijzing” natuurlijk ook weer niet. Het geeft immers wel te denken als jongeren wegtrekken voor een studie in de randstad, omdat daar de opleidinen zijn te vinden, en dat deze jongeren slechts beperkt terugkeren naar hun geboortegrond.

    Daarbij lijkt het in de berichtgeving vaak alsof “de vergrijzing” een demografische ontwikkeling is die onze gemeentes gewoon”overkomt”, maar dat is een wat te gemakzuchtige houding.

    Immers, als je ziet hoe schaars het aanbod van hoger onderwijs is in Noord-Holland Noord, en met name boven Alkmaar, dan is het natuurlijk helemaal niet zo vreemd dat zoveel jonge talenten de regio verlaten.
    Kijk ter vergelijking maar eens hoe enorm veel jong talent er naar de regio’s trekt rond de drie Technische Universtiteiten die ons land rijk is:
    – Delft
    – Eindhoven
    – Twente (Enschede)
    En zie dan ook hoeveel economische bedrijvigheid alleen al de nabijheid van een TU met zich meebrengt, en de ontgrijzende invloed die dat heeft op de lokale bevolking.
    Wordt het dan niet eens tijd dat ook onze regio eindelijk eens een beleid gaat voeren, waarin onze eigen jonge talenten voor de regio kunnen worden behouden en waarbij zelfs talent van buiten wordt aangetrokken? Zou dat een strategie kunnen zijn om onze regio weer te doen “vergroenen”?

    Nu wil het geval dat de drie Noordelijkste regio’s (Alkmaar, West-Friesland, Kop van Noord-Holland) gezamenlijk de grootste Regio Deal van Nederland kregen toegewezen. Er valt ruim 32 miljoen te besteden….

    Laten we daarom een deel van deze Regio Deal investeren in de jeugd, bijvoorbeeld in een regionale onderwijscampus. Dat zal een belangrijke impuls geven aan Wonen, Werken, Welzijn en Wetenschap in heel West-Friesland en omstreken.

Reacties zijn gesloten.