Schagen regelt zelf opvang voor asielzoekers

NOORDKOP – Het nieuwe kabinet wil de Spreidingswet weer afschaffen, maar tot dat ook daadwerkelijk is gebeurd gaat de uitvoering van de wet gewoon door. De gemeenten Schagen en Hollands Kroon gaan het aantal toegewezen asielzoekers zelf opvangen en kloppen dus niet bij buurgemeente Den Helder aan voor hulp.

Vóór het zomerreces moet per regio een plan klaar liggen, waarin staat hoe de regio invulling denkt te geven aan de Spreidingswet. De gesprekken tussen regiogemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen daarover zijn ver gevorderd. “In de Noordkop gaat het goed”, vertelt Peter de Vrij, wethouder van de gemeente Den Helder. Volgens de wethouder hebben de regio’s Kennemerland en West-Friesland meer moeite met het opstellen van een regionaal plan.

Wethouder De Vrij vertegenwoordigt de kopgemeenten aan de Regionale Regietafel, waar maandelijks overleg plaatsvindt over hoe invulling moet worden gegeven aan de Spreidingswet. De gemeente Hollands Kroon moet 279 asielzoekers opvangen, Schagen 276, Den Helder 257 en Texel 82. Den Helder voldoet al ruim aan die taakstelling. Dat betekent dat de gemeente aanspraak maakt op de bonusregeling van de Spreidingswet: een beloning (variërend van € 1000,- tot € 4000,-) per asielzoeker die wordt opgevangen boven het aantal dat de wet van de gemeente eist.

Regiogemeenten kunnen onderling een uitruil afspreken, door bijvoorbeeld te zeggen: “Wij nemen jullie asielzoekers, dan nemen jullie onze statushouders.” Van een uitruil tussen Den Helder, Hollands Kroon en Schagen is vooralsnog geen sprake. “Schagen en Hollands Kroon gaan zelf zorg dragen voor het aantal asielzoekers dat hen is toegewezen”, zegt De Vrij. “De gemeente Texel praat wel met Den Helder over een uitruil met Oekraïense vluchtelingen”, vervolgt de wethouder. Op het waddeneiland worden veel Oekraïners opgevangen, terwijl de gemeente Den Helder momenteel niet voldoet aan het aantal opvangplekken voor deze groep vluchtelingen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
 1. Frits
  Frits zegt:

  Rutte eist weer extra woningen op volgens Trouw.

  Rutte gooit gewicht in de strijd voor meer bedden in de asielopvang

  Met zijn aanwezigheid wilde Rutte de urgentie die er is rond de problemen in de asielopvang onderstrepen, zegt zijn woordvoerder. Om zijn boodschap kracht bij te zetten deelde Rutte vrijdagavond een bericht op X: ‘De asielopvang is overvol’ schreef hij, met een bijbehorende oproep aan gemeenten en woningcorporaties om opvangplekken en woningen beschikbaar te stellen.

  https://www.trouw.nl/binnenland/rutte-gooit-gewicht-in-de-strijd-voor-meer-bedden-in-de-asielopvang~bb76bd40/

 2. Debbie kremers
  Debbie kremers zegt:

  Waar halen we de woningen vandaan ? Ruim 800 mensen in de noordkop.
  Het is voor de gemeente een verdienmodel geworden 1000 tot 4000 euro per asielzoeker. !!!! Dan alle vaak vele kinderen die uit culturele en ideologische overweging gemaakt worden. Dat zijn er maar weinig die het bij 2 kinderen laten.
  En dan de scholen , hoe gaat dit geregeld worden. Nu al klagen leraren over de te volle klassen en….de extra aandacht die deze kinderen behoeven. Daardoor kunnen ze geen adequaat les geven aan de autochtone kinderen.
  En ja uit onderzoek is gebleken dat het niveau van het onderwijs achteruit vliegt.
  Ook een leraren te kort. Hoe zou dit nou komen ?
  We hebben simpelweg niet de capaciteit om deze aantallen op te vangen en ze een verblijfsvergunning te geven.
  Toch blijft de oude politiek hier een vervend voorstander van!

  Als dit geen omvolking mag heten , hoe mag het dan wel heten.

  Nu over de 800 maar er komen er wekelijks honderden bij !
  Als een discotheek te vol is komt er uit veiligheidsoverwegingen niemand meer in. Wit, zwart, geel of groen. !!!
  De leefruimte (km2) per inwoner zou echt heel snel vastgesteld moeten worden.
  Net als schapen, koeien?, varkens, kippen. Dit voor hun gezondheid en welzijn.
  Maar bij mensen verzaken we dat. Waarom ???

  Culturen brengen behalve mooie dingen ook veel narigheid mee. Zoals we op tv zien. Terrorisme komt vooralsnog voor het overgrote deel voort uit het islamitische deel van de bevolking.
  Christenen worden in islamitische landen vervolgd , verjaagd of vermoord. Hoor ik niemand over. Hoor ik ook niet in de media. Toch gebeurd dit nog steeds dagelijks.

  Hier gaan we koffie met ze drinken ! Op ons rug liggen en ons overgeven.
  De verbinding zoeken, helaas eenzijdig.
  Een gematigde islam bestaat niet, een beetje zwanger toch ook niet.
  En tuurlijk zijn er ook mensen die wat ruimdenkender zijn en die openstaan voor andere meningen. Hulde aan deze mensen , maar worden door de eigen gelederen als afvalligen gezien. En worden vervolgens bedreigd.

  Ik wil dolgraag en niets liever dan met deze mensen gelukkig samenleven, oprecht koffie drinken, hun cultuur leren kennen. Van ze houden !!!
  ….maar ze houden niet van mij en mijn/onze cultuur.
  Zijn intolerant en haten ongelovigen en andersgelovigen. (Lees Koran)
  Zij zullen als het erop aan komt altijd voor Allah kiezen . Niet onze westerse normen en waarden ! Hun kind mag van hun geloof geen relatie met westerse kinderen hebben. Is dit hoe wij in nederland denken ? Is dit wat we accepteren ?
  Welke kans heeft intergratie dan ? 0,0

  En tja en dan de Oekrainers …die gaan niet ook meer terug.
  Die hebben een proos leven zo. Alles word betaald, krijgen voorrang op fonkelnieuwe huizen….Waar hun vaak dikke auto’s prima bij passen.

  Mijn hemel waar zijn we mee bezig !

Reacties zijn gesloten.