Schagen niet blij met herverdeling gemeentefonds

SCHAGEN – Het Rijk houdt vast aan de omstreden invoering van de herverdeling van het gemeentefonds per 1 januari 2023. Deze is in het nadeel van de gemeente Schagen.

Verder uitstel vinden de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën volgens bronnen onverantwoord. De gemeente Schagen behoort tot de nadeelgemeenten die minder geld zullen krijgen uit het gemeentefonds. Ze heeft zich verenigd met andere nadeelgemeenten die zich verzetten tegen het nieuwe model.

Het Rijk zegt nu dat het wel zal meevallen voor de nadeelgemeenten. Er komt extra geld aan voor de jeugdzorg en de financiële vooruitzichten voor gemeenten zien er goed uit. Dit laatste is de vraag of dit nog klopt vanwege de oorlog in Oekraïne en de gestegen energiekosten.

De noordelijke gemeenten willen dat het verdeelmodel wordt aangepast. Als zo’n gesprek tot niets leidt en de Tweede en Eerste Kamer daarna voor het plan stemmen stappen deze gemeenten naar de rechter.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Marianne
    Marianne zegt:

    Dit is niet te verkopen, als je in de krant leest dat steden in Italië (die veel kleiner zijn) vele miljoenen coronasteun van de EU ontvangen.

Reacties zijn gesloten.