Schagen maakt stemmen toegankelijker

SCHAGEN –  De gemeente Schagen gaat het stemmen toegankelijker maken voor mensen met een beperking. De raadsverkiezingen zijn in  maart volgend jaar. Zo wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de stemmal en soundbox in 1 stemlocatie.

Een medewerker van het stembureau legt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via de soundbox met hoofdtelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt de kiezer het gewenste vakje rood.

Alle stembureauleden krijgen instructie hoe ze eventueel een inwoner met een beperking kunnen helpen bij het stemmen. De stembureauleden krijgen een actielijst toegankelijkheid mee. 

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: