Schagen legt geen meldingen integriteit vast

SCHAGEN  – Gemeenten doen te weinig om misstanden zoals criminele infiltratie, omkoping of fraude tegen te gaan. Onder deze gemeenten wordt ook Schagen genoemd.

De gemeente heeft slecht zicht op malversaties, de registratie van incidenten is een rommeltje en er worden zaken onder het tapijt geveegd. Dat zeggen experts in reactie op grootschalig onderzoek van RTL Nieuws.

Sommige gemeenten konden alleen het aantal meldingen terughalen, maar niet de inhoud ervan. De gemeente Schagen kan geen enkel onderliggend document vinden en zelfs het jaarverslag uit 2021 blijkt te ontbreken.

Schagen erkent dat de integriteitsmeldingen ‘helaas niet zijn geregistreerd zoals de rijksoverheid voorschrijft’.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er voor meerdere gemeenten werk aan de winkel.

“Alle gemeenten zijn verplicht tot het hebben van een samenhangend integriteitsbeleid en daar horen registratie en verantwoording bij. Sommige gemeenten doen dat heel grondig en sommige gemeenten hebben daar echt een been bij te trekken”, aldus De Jonge.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
7 antwoorden
 1. Jac
  Jac zegt:

  Schagen heeft een gigantisch tapijt en een enorme doofpot. Na vele jaren met handhaving is er bijna niets terug te vinden bij de gemeente. De archieven heb ik nodig voor een rechtzaak en om de laksheid van de gemeente aan te tonen.

 2. Jos Gruntie
  Jos Gruntie zegt:

  Nou is mijn kritiek toch nog terrecht op dat amateuristische kliekje daar.

  Er is niet voor niet niets te vinden.
  Alles gaat in de versnipperaar naast het bureau van Van Kampen.
  Ze zou aangeklaagd moeten worden !
  Incompetent, roekeloos, en na onderzoek voor het mogelijk verduisteren van documenten aangaande de integriteit. Er was niets te vinden.

  Allemaal eerlijk en naar geweten gehandeld zeker !! De eerste en enigste brandschone gemeente in Nederland. Haha

  Vertrekken en wel onmiddelijk !!!!

Reacties zijn gesloten.