Restafval per inwoner daalt te weinig

SCHAGEN –  Gemeenten moeten een tandje bijzetten om meer afval gescheiden in te zamelen. Doel is de hoeveelheid restafval terug te dringen naar 100 kilo per inwoner. Maar de teller blijft hangen, op 180 kilo. Bij de start van VANG in 2012 was dit nog 255 kilo.

HVC meldt in zijn jaarverslag 2021 een gemiddelde van 190 kilo restafval per inwoner. De gemeente Schagen zit op 153 kilo, Hollands Kroon op 143 en Den Helder op 201 kilo per inwoner.

In het vernieuwde programma blijft het streefgewicht van 100 kilo restafval gewoon staan. Dit doel schuift door naar de nieuwe deadline van 2025. De lat komt niet hoger te liggen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
 1. Roel
  Roel zegt:

  Wat ik niet begrijp is dat de techniek gevorderd is en het zelf scheiden en apart ophalen duurder is dan alles door elkaar…de grote steden gaan hier op over. Domweg omdat ze dit centraal beter kunnen dan u en ik thuis. Wanneer gaan wij ophouden met het voeren van een achterhaald systeem? En wanneer gaan we verplichten om een ja sticker op je brievenbus te plakken, en als die er niet op zit mag er geen reclame in ? Aangetoond dat dit 75% minder papier oplevert… oftewel, stop met het bij de burger neer te leggen en los het op!

 2. Maria
  Maria zegt:

  Je moet met je afval slepen, glas naar de glasbak. Olie weer in een andere bak. En de meeste mensen werken hier met alle plezier aan mee. Maar de inwoners zien geen beloning in de vorm van een lagere afvalstoffenheffing. Die blijft elke keer weer stijgen ondanks alle moeite. Het zou helpen als de tarieven gaan dalen, anders verdwijnt de motivatie om het afval te scheiden.

 3. C Poen
  C Poen zegt:

  Pak de winkels en fabrieken aan, die verkopen/ produceren het afval waar de consument mee blijft zitten. Of zet zoals in Noorwegen bij iedere winkel een bredere collectie aan containers zodat er nog meer gescheiden kan worden. Afval terugbrengen waar je het gekocht hebt.

 4. Ben
  Ben zegt:

  Vind het ook logisch! Want als er een hamburger bakje of emmer in je plasticbak zit word de hele plasticbak niet geleegd. Dus bij twijfel restafval!

 5. Ed.
  Ed. zegt:

  De restafval zal altijd bestaan.
  Als iedereen netjes aan die 100kilo houd, wat doen we met de Rest???
  Dat zal de Rest in de Natuur belanden.
  Is dat dan de goede oplossing???
  De Restafval moeten we toch ergens kwijt.

Reacties zijn gesloten.