Radiocolumn: Vragen

Een gek kan meer vragen dan tien geleerden kunnen beantwoorden.

Beste luisteraars, dat was het standaard antwoord dat ik als kleine jongen altijd kreeg als ik in mijn ogen elementaire vragen stelde op het moment dat ik mij meende bewust te worden van de dingen in mijn omgeving. Had het nut? Dat blijft de kwestie. Nu tientallen jaren later zijn er nog steeds mensen in mijn leefwereld, ja het is echt waar, die vinden dat ik mij nog steeds niet bewust ben van mijn omgeving. Zij bedoelen dan waarschijnlijk net iets anders, maar dat zullen zij wel niet durven zeggen of zoiets, bang voor een snerend antwoord. En gelijk hebben zij.

De vragen die ik als ventje stelde waren toen voor mij belangrijk, omdat ik er allemaal maar weinig van snapte, en, alweer, ook dat is volgens bepaalde lieden om mij heen ook nog steeds niet veranderd. Waarom ziet Sinterklaas er zo raar uit? Waarom is de Kerstman zo dik? Waarom moet ik juist op 11 November als het heel naar weer is met zo’n stomme lampion langs de deuren te bedelen terwijl ik niet eens van snoep hou? Waarom knijpt oom X op feestjes altijd in tante Y haar kont, en doet zij of zij dat niet leuk vind maar gaat dan toch steeds weer vlak bij hem zitten? Het feit alleen al dat de namen X en Y gefingeerd zijn geeft al aan dat het gebeuren tientallen jaren later nog gevoelig ligt en mijn intuïtie mij toen ook al niet in de steek liet. Met de oneliner ‘daarom zijn de bananen krom’ werd ik ook nog wel eens in de hoek gezet. Ook leerde ik in die tijd reeds dat diplomatie is weten hoe ver je te ver kunt gaan.

Tijdens een verhit debat op een of ander verjaarsfeestje hadden mijn vader, grootvaders en ooms het weer eens over de landspolitiek. Toen ik tijdens een kleine pauze, er werden geloof ik nog enkele Amstel fliptoppers aangerukt, de euvele moed had om aan de meest verzuurde oom te vragen waarom die Joop den Uyl dan wel een gevaar voor het Koninkrijk was, overschreed ik waarschijnlijk een onzichtbare grens. Jij mag wel oppassen met dat zoontje van je, baste hij tegen mijn vader, straks word het nog een rooie. Hij zei dit met een ondertoon die hel en verdoemenis voorspelde, ik schrok ervan en rende naar de hal om op het kleine krukje te gaan staan en in de spiegel te kijken of dat er iets aan mijn gelaatskleur was veranderd.

Ik kon echter niets ontdekken, en in verwarring ben ik de rest van die zondagmiddag maar boven met mijn treintjes gaan spelen. Ja, beste mensen, u zult wel denken, en inderdaad, het zat er al vroeg in. Dat van die vragen, beste mensen, dat kwam als vanzelf weer eens bij mij op toen ik van de week de krant zat te lezen. Er is een Kamervraag gesteld over het mogelijk aanstellen van een hoogleraar aan de universiteit van Leiden. De vraag is of met deze man een radicale of zelfs wel gevaarlijke Islamist binnengehaald wordt.

Nu mag je een dergelijke vraag natuurlijk stellen. Maar zet het zoden aan de dijk. Zou het niet handiger zijn om je eerst even te verdiepen in de visies van zo’n persoon. Het handelt hier om de 45 jarige Heer Ramadan, what’s in a name, een theoloog en filosoof die tevens Arabische en Franse literatuur heeft gestudeerd. De man heeft diverse publicaties op zijn naam staan die blijk geven van analytisch vermogen, iets dat wij in ons hele maatschappelijk debat naar mijn mening nog wel eens missen, als wij worden gedreven door onrust en angst al dan niet ingegeven door diegenen die daar zelf belang bij denken te hebben. En wie er eerder radicaliseert of dat de underdog is of diegene die zich zo voelt, of dat het diegene is die filosofie gestudeerd heeft, daar moeten wij het dan nog maar eens over hebben.
Vragen, de Heer van Baalen, die olijke dikkerd in de tweede kamer vroeg aan onze Minister of de Premier tijdens zijn onderonsje met ex KGB chef Poetin de kwesties rond de mensen rechten wel op voldoende wijze onder de aandacht heeft gebracht. Balkenende is bezig met zaken, Dhr. Van Baalen, een type dat volgens mij het liefst de hele regering zou privatiseren en vervolgens in een hedge fund  zou willen onderbrengen, dat die nu juist zoiets vraagt, daar begrijp ik nu werkelijk niets van. Dames en heren, versta mij niet verkeerd, de rechten van de mens liggen mij na aan het hart, maar in zakendoen en politiek zijn bepaalde dingen moeilijk direct verenigbaar, First things first, zou ik zeggen.
Lokale vragen, ja die hebben wij natuurlijk ook altijd. Hoe loopt het af met het Seta project, u weet toch wel wat dat is hoop ik. O, u denkt dat het de afkorting is van Sinas En Thee Aangeven, in het kader van de reductie van het alcoholgebruik onder kinderen.

Welnu, het is bijna goed, het gaar hier om een samenwerkingsverband tussen enkele gemeenten. De afkorting staat voor living apart together, maar dan in het Nederlands. Een mooi voorbeeld van iets wat op zich een nuttige exercitie kan worden maar voorlopig alleen maar veel centjes kost. Vragen, die krijg je vanzelf als Gerrit Westerink, burgemeester te alhier, stevige schoten voor de boeg geeft met betrekking tot het jongerenalcoholbeleid. Nu alleen die wietrokende schoolkinderen nog even in het project meenemen, en dat heeft niets met sluitingstijden te maken want dat is ook gewoon overdag, en dan is het weer helemaal voor elkaar.

Beste luisteraars, het was mij weer een waar genoegen enkele dingetjes met u te delen en voor het weekend blijft natuurlijk de kwestie voor wat betreft het stellen der vragen en de eventuele beantwoording hiervan, wie speelt de gek en wie de geleerde. Een welgemeend prettig weekend.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 1 september 2008
Categorie: Archief
Aantal views: 41
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):