Provincie staat woningbouw aan stadsrand toe

SCHAGEN – De provincie Noord-Holland komt met drie wijzigingen in de Omgevingsverordening. Zo worden de regels verruimd voor woningbouw.

De provincie wil gemeenten de mogelijkheid geven om woningen te bouwen aan de randen van bestaande bebouwing. Volgens de provincie zal dit een positief effect hebben op de leefbaarheid in een gemeente.

De provincie wil verder haar regels rondom klimaatadaptatie aanscherpen. In 2050 wil de provincie volledig klimaatbestendig zijn, wat betekent dat ze voorbereid wil zijn op de effecten van klimaatverandering. Denk aan toename van wateroverlast of hitte in de bebouwde omgeving. De aanscherping kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de inrichting van steden, locatiekeuze van nieuwe projecten, of het ontwerp van gebouwen en infrastructuur.

Daarnaast heeft de provincie de regels versoepeld ten aanzien van het opwekken van zonne-energie. Om de klimaatdoelen te halen is het ook nodig om buiten verstedelijkt gebied te kijken. De landelijke afspraken die hierover zijn gemaakt leiden tot aanpassing van de regels in de Omgevingsverordening.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
7 antwoorden
 1. Kees
  Kees zegt:

  Klimaat las ik dus de westfries rietdijk wordt verstevigd en in ere hersteld.
  Dit vanwege Timmermans zijn stijgende zeespiegel

 2. Erik
  Erik zegt:

  Bijna 40 duizend nieuwbouwwoningen te dicht bij drukke wegen , onderzoek van de GGD geluidsoverlast, fijnstof, absoluut niet gezond. Bewoners van de Zuiderweg ervaren dit al en dan heb ik het nog geen eens over het structureel overschrijden van de maximale snelheid van 50 km midden in een woonwijk, wat het inmiddels is met de bebouwing van de Veldwachter. Gemeente schaam je.

 3. Teun
  Teun zegt:

  We bouwen al woningen bij sinds ik leef en nooit is het genoeg. Dit is een internationaal probleem wat je niet in Schagen gaat oplossen.
  Wanneer komt het Schager bos?

 4. Gerda krammer
  Gerda krammer zegt:

  Dat worden dan heel veel extra tegels wippen.
  Zo kan het vele hemelwater nooit goed de grond in zakken.

  Nederland moet 1 grote stad worden. En daarbij naar 0 stiksof uitstoot. Kan dat niet rijmen. Woningbouw is extra stikstof en co2, al deze bewoners willen s’winters warmte, een auto ( files), naar hun werk ( autochtone bewoners dan ) en schijten en pissen wat ook gezuiverd moet worden.
  Er dreigt een drinkwater tekort.
  Hoe gaan we dat oplossen ?
  Als we nou eerst de problemen oplossen en daarna kijken of we daarna nog wat bewoners kunnen toevoegen.

  Stel een aantal bewoners per km2 vast ! De leefbaarheid, veiligheid gaat zo niet goed komen.

  • Ro
   Ro zegt:

   En de rest mag op zee wonen? Wel erg makkelijk voor iemand die een woning heeft. Of ga je genereus ruimte maken voor iemand die ook wel wonen?

  • Anja Ten Hoope
   Anja Ten Hoope zegt:

   En dan worden de fruitbomen de nek omgedraaid en een komt er een 2e datacenter. Hoezo allemaal? We zinken gewoon af.

Reacties zijn gesloten.