Openbare ruimte in Schagen schaduwrijker

SCHAGEN – De openbare ruimte in Schagen kent meer schaduw dan gemiddeld in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van groenadviseur Cobra Groeninzicht. Cobra heeft van elke vierkante meter in Nederland gemeten of het in de schaduw ligt. Afgelopen vrijdag, op 21 juni om half vier ‘s middags, het moment in het jaar dat de schaduwen het kortst zijn en de zon op haar warmst, viel er een schaduw over 24,1 procent van de openbare ruimte in Schagen.

Komende week zijn de schaduwen nog steeds extreem kort, en stijgt het kwik voor het eerst weer naar zomerse waarden. Vooral kwetsbare mensen, zoals jonge kinderen en 80-plussers, hebben dan baat bij schaduw — dat kan al gauw tien graden schelen.

Het gros van de schaduw in Schagen — 22,9 procent van alle openbare ruimte — is zogenoemde ‘groene schaduw’, verkoeling dus van bomen.

Ook in Schagen zijn er grote verschillen tussen diverse delen van de gemeente. In het deel van de gemeente dat bij het CBS bekend staat als ‘Waldervaart-Zuid’ ligt 58,3 procent van de openbare ruimte in de schaduw — groen en grijs bij elkaar opgeteld. In het gebied ‘Buitengebied Petten’ is dat maar 2,4 procent.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):