Noodopvang verdeelt dorp, gemeente grijpt in

PETTEN – De crisisnoodopvang voor vluchtelingen in Petten verdeelt het dorp. Om de onrust weg te nemen grijpt de gemeente in. 

De vluchtelingen die in de crisisnoodopvang worden opgevangen, demonstreren al enkele weken op het centrale plein in het dorp. Met die demonstraties richten ze zich vooral op de IND. Veel vluchtelingen zitten al 11 maanden in de crisisnoodopvang zonder te weten waar ze aan toe zijn of wanneer hun procedure start.

Een aantal bezorgde inwoners heeft de gemeente gevraagd om de demonstraties te verbieden. “Het recht om te demonstreren is verankerd in de Grondwet”, reageert de gemeente. In overleg met de demonstranten heeft de gemeente nu een andere locatie aangewezen. Er mag nog wel worden gedemonstreerd, maar alleen op het parkeerterrein bij de sportvelden. De vluchtelingen hebben aangegeven zich daaraan te gaan houden.

In Petten zijn veel inwoners die hun hulp aanbieden in de crisisnoodopvang. Er is ook een groep bewoners die de vluchtelingen liever vandaag dan morgen zien vertrekken. “Die laatste groep reageert vaak ongenuanceerd op nieuws over de crisisnoodopvang”, vertelt Ed van Oerle, hoofdredacteur van Noordkop Centraal.  Zo ook twee weken geleden op maandagmiddag.

Een groep vluchtelingen trok naar het centrale plein in Petten. Bewoners die de actie van de vluchtelingen begrijpen, durven daar in de media weinig over te zeggen uit angst voor agressieve reacties van de tegenstanders van de opvang. De tegenstanders roeren zich vooral op social media.

Noordkop Centraal besloot de mogelijkheid om op het artikel te reageren uit te zetten.  “Er kwamen al direct reacties als ‘Eruit’, ‘wegwezen’ en ‘Dat zijn geen asielzoekers, maar profiteurs’. De nuance was ver te zoeken”, vertelt Ed van Oerle, hoofdredacteur van Noordkop Centraal.

Ook toen de mogelijkheid te reageren was beperkt, kwamen er felle reacties waarbij de omroep ook een nieuwe naam werd toebedeeld: Noord Korea Centraal. “Los van hoe je denkt over het vluchtelingenprobleem. Dit is niet de manier om met elkaar het debat hierover te voeren”, besluit Van Oerle.

 

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
9 antwoorden
 1. Ron
  Ron zegt:

  Uw hoofd redacteur stond de boel aan te jagen op het plein. Als dit de manier van verslag geven is die u voorstaat heeft u de verkeerde afslag genomen.

 2. Jac
  Jac zegt:

  Het is erg voor die mensen, maar wel hun EIGEN keuze, niemand is zijn land uitgezet. Ook zijn ze al een aantal landen gepasseerd waar ze niet wilden blijven omdat het ze niet aanstond. Ik zeg lekker verder kijken waar je het wel naar je zin krijgt, dan hebben we hier plaats voor de echte vluchtelingen.

 3. Inwoner Petten
  Inwoner Petten zegt:

  Doe even normaal! Die mensen doen geen vlieg kwaad en zijn hier ook maar geplaatst. Hoe zou jij je voelen als je huis en haard moet ontvluchten?

 4. jf
  jf zegt:

  noord korea centraal rot op met je sensatie verhaal en welke idioten helpen daar dan op een uitzondering na , weg wezen met dat volk het is mooi geweest vol is vol.

 5. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Je praat wel anders als je dochter al 3 x in de trein van Amsterdam naar Schagen is lastig gevallen door roedels asielzoekers.
  Dat is mijn dochter overkomen. En nee ze was niet uitdagend gekleed. En nee ze knipoogde niet naar hen.

  Ze durft nu niet meer met de trein, maar ze moet want ze studeert.
  Leuk he , die multiculturele samenleving.
  Ik vind het om te kotsen en ben echt heel erg boos en bezorgt voor de toekomst.

  Vraag de mensen in Ter Apel eens ?

  Dus hou op over
  een bekrompen mening.
  Ongeloofelijk dat er nog naïeve mensen zoals u zijn. Heel bizar !!!
  Dit is de realiteit.!!! JB

 6. JB
  JB zegt:

  Jeetje
  Wat bekrompen meningen.
  Ik zou zeggen ga eens contact zoeken met deze asielzoekers ipv zitten oordelen. Dat het profiteurs is logisch iedereen wil een comfortabel leven. Als je dat niet hebt dan ga je daar naar op zoek

 7. Jos Gruntie
  Jos Gruntie zegt:

  Ik maak mij meer zorgen over de leefbaarheid van de jonge meiden in die omgeving.

  Due jonge gasten zijn testosteronen bommen.
  Het gaat zo ontzettend vaak mis.
  Kijk Scheveningen, zandvoort, Den Haag, Hoek van Holland etc

  Daar kunnen vrouwen niet meer zonder lastig gevallen te worden in bikini op het strand verblijven.

 8. Matthew B
  Matthew B zegt:

  Het commentaar van de mensen gaat niet om deze mensen.
  Ze zijn hier naar toe gekomen om de beste toekomst te krijgen. Dat bljjkt nu een bittere pil.
  Daar is het beleid in Den Haag schuldig aan.
  Als de discotheek vol is gaan de deuren dicht. Dat zou ook hier in Nederland moeten.

  Eetst een knap goed doordachte asielprocedure en een adequate screening.
  Daarbij geen vaste verblijfsvergunningen meer uitdelen.
  Bij crimineel gedrag in de familie , de hele familie eruit.
  Gewoon consequent uitvoeren.
  Een huis met voorrang krijgen en na een jaar een uitkering gaan vangen is eruit naar land herkomst.
  Familie mag onder hele strenge voorwaarden komen.

  Er moet iets gebeuren ! Fit kan zo niet langer. Voor de vluchtelingen niet en de autochtone bevolking niet.

  Overigens hebben deze vluchtelingen allemaal de nieuwste mobieltjes.
  Daarop kunnen zij ook llezen hoe het hier gesteld is met de ellendelange procedures.

  Je moet hier niet komen !!!
  Nederland is wel lekker gul en aantrekkelijk.

 9. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  Ik blijf het een niet prettige gedachte vinden dat er een AZC is vlakbij de kerncentrale. Dit is een droom voor iedere terrorist.

Reacties zijn gesloten.