Natuurmonumenten kritisch over Omgevingsvisie

SCHAGEN – Natuurmonumenten vindt dat de Omgevingsvisie van de gemeente Schagen te veel ruimte geeft aan ontwikkelingen.

Zo wordt door de gemeente de gehele binnenduinrand, het deelgebied Kust en Achterland geschikt bevonden voor bungalowparken mits “Goed verzorgd met passende beplanting”. 

Dit terwijl de inwoners aan hebben gegeven dat ze het open landschap, de rust, en het zicht op de duinen waarderen.

Natuurmonumenten pleit voor een Omgevingsvisie waarin concreet wordt aangegeven waar wel en waar geen ruimte is voor recreatieve ontwikkelingen. Ook zou moeten worden aangegeven dat nieuwe bungalowparken altijd onderdeel moeten zijn van integrale gebiedsontwikkeling gericht op versterking van natuurwaarden, waterberging, beleefbaarheid van het landschap.

Natuurmonumenten vindt dat de insteek van de Omgevingsvisie vooral gericht is op extra ruimte voor woningbouw, bedrijventerreinen, intensieve landbouw en bungalowparken, terwijl integrale ontwikkeling de voorkeur zou moeten hebben.

De gemeente erkent dat niet gekozen is voor het gebiedsgericht uitsluiten van gebieden voor recreatieve ontwikkelingen. Schagen volgt in dit verband de Provinciale Verordening die wel gebieden uitsluit voor recreatieve- en industriële ontwikkeling.

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: