Milieuinspecteurs hebben boeren in het vizier

SCHAGEN – Milieu-inspecteurs van het Hoogheemraadschap surveilleren de komende tijd op milieuovertredingen in de agrarische sector.

De inspecteurs gaan daarvoor samen op pad met collega’s van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Omgevingsdienst en Milieupolitie. Soms wordt een helikopter ingezet.

Gelet wordt op het uitrijden van mest, het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en teeltvrije zones, het behandelen van gewassen zoals spoelen, en de opslag van mest en andere bedrijfsafvalstoffen. Het hoogheemraadschap wil dat de milieuregels worden nageleefd zodat het oppervlaktewater niet vervuilt.

Nieuw is de aandacht voor de nieuwe bufferstroken die in 2023 in het leven zijn geroepen. Dat is een strook grond langs de sloot van landbouwgrond waarop geen mest, gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt mogen worden. Het doel van zo’n strook is om de waterkwaliteit te beschermen en biodiversiteit te verhogen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Frits
  Frits zegt:

  Heb meer respect voor mensen zoals Dhr. Huiberts (biologische bollenkweker) die tegen de stroom in is gegaan en die met zijn persoonlijke verhaal andere mensen weet te overtuigen.
  Problemen ontkennen, downplayen en naar andere mensen wijzen zoals Leander doet helpt ons land niet verder.

  Beantwoorden
 2. Leander
  Leander zegt:

  Alsof boeren wat te verbergen hebben, jammer dat het zo wordt neergezet door de instanties.

  Er is bijna geen bedrijfsleven wat al zo wordt gecontroleerd als het boerenbedrijf, omdat ze dicht langs de sloten en wateren zitten is het makkelijk wijzen, maar kijk eens naar wat de gemiddelde burger allemaal in huis heeft wat uiteindelijk in ons drinkwater/oppervlakte water terecht komt.

  Schoonmaakmiddelen, chloor en bleek voor de W.C. Zeep, douche fris en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, dit beland allemaal in het riool en dan zijn we er vanaf en de gedachte is er niet meer bij dat de gewone mens ook een grote bron is van het geheel, maar na zo’n bericht gaan we toch weer wijzen..

  Een goed milieu begint bij jezelf. Ook de burger.

  Leander

  Beantwoorden
  • J
   J zegt:

   Sorry hoor, maar controle van boeren is echt sporadisch. Controle is er alleen op papier, en ze zorgen dat het papier werk in orde is. De praktijk is helaas in vele gevallen anders. Uiteraard komen er in de papieren administratie geen verboden stoffen voor.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):