Meer Bomen Nu deelt uit in Schagen

SCHAGEN – Meer Bomen Nu deelt tussen 1 en 3 maart 200.000 boompjes uit vanaf 40 bomenhubs door heel Nederland. Deze boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. Een van de uitdeelpunten is in Schagen.

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich sinds 2020 inzet voor het planten van meer bomen. In vier winters is de campagne opgeschaald tot tienduizend vrijwilligers en zijn al twee miljoen bomen en struiken verplant. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen om te worden verdeeld aan boeren, burgers en voedselbossen in de omgeving.

Zie ook: Zaailingen gered door vrijwilligers (video)

Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en uitgedeeld om elders te worden geplant. Veelal worden ze geplant bij boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer vermenigvuldigen, kunnen de zaailingen daarvan ook worden verplant. Daarmee is de methode circulair: er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

Inwoners uit Schagen kunnen op 2 maart tussen 10 en 14 bomen en struiken ophalen aan de Priggeweg 2 in Schagen. Om ervoor te zorgen dat iedereen iets moois mee naar huis krijgt is het wel nodig om aan te melden: https://meerbomen.nu/bomensale/. De zaailingen die uitgedeeld worden zijn tussen de 0,5 en 2,5 meter groot en zijn nog heel dun. De meeste passen makkelijk in een fietstas.

Avatar foto
Jordy is als verslaggever/redacteur actief op de redactie van Noordkop Centraal. Jordy bereiken? jordy.kuys@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):