Lokale partijen gaan winnen volgens peiling

SCHAGEN – Lokale partijen zullen naar verwachting opnieuw als winnaar uit de bus komen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Bijna een op de drie respondenten geeft aan op een lokale partij te gaan stemmen, zo blijkt uit de I&O-zetelpeiling. In 2018 wisten lokale partijen 28,7 procent van de kiezers voor zich te winnen.

De VVD zal waarschijnlijk de grootste landelijke partij worden. Het CDA en GroenLinks staan ten opzichte van de raadsverkiezingen van vier jaar geleden op verlies, respectievelijk 7% en 4%. In 2018 behaalde het CDA nog 13,4% van alle stemmen. Zoals het er nu naar uitziet, duiken de christendemocraten ver onder de 10%.

D66 zal vermoedelijk 2% gaan inleveren ten opzichte van 2018 en dit jaar rond de 7% uitkomen.

Betaalbaar wonen staat in de top drie belangrijkste onderwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. RaraAvis
    RaraAvis zegt:

    Lokale partijen gaan winnen! Een rare kop. Iedere partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen is lokaal. Zij hebben allemaal inwoners op die kieslijst staan. Kan iemand uitleggen waarom partijen met een aan de landelijke en provinciale politiek refererende naam minder doen voor de lokale gemeenschap dan partijen zonder zo’n naam? Ziet u niet het voordeel van een partij met een landelijke naam dat u precies weet vanuit welke grondwaarden zij plaatselijke politiek bedrijven? Van andere partijen weet je niet of ze sympathieën hebben voor de PVV, FvD of Bij1, BBB of … en vanuit dat gedachtengoed opereren.

Reacties zijn gesloten.