Kwart politici in Noordkop wel eens bedreigd

NOORDKOP – Uit berichtgeving van landelijke media blijkt dat politici steeds vaker te maken hebben met scheldpartijen, intimidaties, bedreigingen en zelfs fysieke confrontaties. Een zorgwekkende ontwikkeling. Regio Noordkop en Noordkop Centraal vroegen aan wethouders en raadsleden uit de Kop van Noord-Holland wat zij meemaken aan intimidaties en hoe zij daarmee omgaan.

Van de in totaal 105 wethouders en raadsleden in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, reageerden er 52. Uit de antwoorden blijkt dat een kwart van hen wel eens is bedreigd, geïntimideerd of op andere manieren lastiggevallen vanwege zijn of haar politieke werk en/of overtuigingen. Dit gebeurt het meeste in Den Helder, daarna in Schagen en het minst in Hollands Kroon.

Den Helder

Van de 24 respondenten uit de gemeente Den Helder zeggen acht wel eens bedreigd, geïntimideerd of lastiggevallen te zijn. Vijf Helderse politici zijn zelfs wel eens op hun thuisadres benaderd omdat mensen het niet eens waren met hun politieke overtuigingen. Zo zijn bij Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, ooit eieren tegen het raam gegooid. Een ander raadslid uit Den Helder vertelt dat hij regelmatig tijdens het boodschappen doen wordt uitgescholden “voor van alles en nog wat” en dat zijn autoband tot drie keer aan toe is lek gestoken.

Wat ook wordt aangehaald zijn telefonische bedreigingen en intimiderende berichten via de mail of op sociale media. “Schijnbaar is het ‘normaal’ om op sociale media raadsleden compleet onderuit te halen, te intimideren, schofferen, bedreigen, et cetera. Geregeld zie ik reacties die mijns inziens veel te ver gaan. Het nare hiervan is dat dit vaak anoniem of onder een fake account gebeurt”, zegt een raadslid die zelf ook liever anoniem wil blijven. Bijna de helft van de respondenten uit Den Helder gaf aan anoniem te willen blijven. Dat zegt iets over de gevoeligheid van het onderwerp en wellicht de angst voor nog meer narigheid.

Stoppen met politiek?

Wat voor impact hebben de verschillende vormen van intimidatie op de lokale politici in het uitvoeren van hun politieke werkzaamheden? Zes respondenten (van alle drie de gemeenten) gaven aan dat zij hun standpunt wel eens voor zich hebben gehouden vanwege mogelijke bedreigingen of intimidaties. De wethouders en raadsleden is ook gevraagd of zij wel eens overwegen te stoppen met hun politieke werk vanwege de bedreigingen of intimidaties die zij ontvangen. Drie personen zeiden “ja”.

Echter, de meeste lokale politici uit de Noordkop laten zich niet zomaar van hun stuk brengen. Lars Dignum, fractievoorzitter van JESSLokaal in Schagen, erkent dat dit de minder leuke kant van politiek werk is, die er helaas bij hoort. “Soms zijn zaken intimiderend en aanschouw je dan meer, maar ik ga geen andere mening verkondigen door intimidaties”, zegt hij. Zo vertelt ook Gerrit Kooij (raadslid in Den Helder): “Ik laat mij niet intimideren of manipuleren om te stoppen met waarvoor ik de politiek in ben gestapt en dat is het beste te doen voor de stad en de stem van de mensen die op mij gestemd hebben vertegenwoordigen.”

D66

Een andere opvallende bevinding is dat meerdere lokale D66-ers aangaven dat zij worden geconfronteerd met negatieve uitingen met betrekking tot de landelijke D66. “Vooral in relatie tot mijn huidig partijleider, Sigrid Kaag, word ik regelmatig voor de raarste dingen uitgemaakt op straat”, zegt de fractievoorzitter van de D66 in Den Helder, Stefan Milatz. Zijn partijgenoot Hans Verhoef verwijst naar een e-mail met de opmerking dat “wij (=D66) een landverraders partijtje zijn”. Ook Judith de Git, D66-er in Hollands Kroon, leest regelmatig onvriendelijke reacties op sociale media onder D66-publicaties.

Om te eindigen met een positieve noot: gelukkig zijn er ook (75%) wethouders en raadsleden die nog nooit te maken hebben gehad met bedreigingen of andere vormen van intimidaties. Mirjam van Musscher, raadslid van de PvdA in Schagen, vindt het “belangrijk om dit geluid te laten horen, zodat er geen eenzijdig beeld ontstaat”.

Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. Jos Gruntie
  Jos Gruntie zegt:

  Onvriendelijke reacties of bedreigingen dat is nogal een verschil.
  Onvriendelijke reacties komen uit frustratie van de landelijke politiek en zijn ook vaak niet eens persoonlijk.
  Bedreigingen zijn echt uit den boze. De verzenders daarvan zouden zwaar gestraft moeten worden.
  Maarja internet werdt als fantastisch en wereld verbindend gebracht.
  Het heeft ook, zo zijn nadelen !
  Veel nadelen.

Reacties zijn gesloten.