Kopgemeenten weigeren geld aan Omgevingsdienst

REGIO – De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord vist achter het net. De dienst wil drie projecten uitvoeren, kosten iets meer dan een half miljoen euro, maar krijgt nul op rekest van de colleges van Den Helder, Schagen en Texel. Ze zijn niet van plan om het geld voor te schieten.

De drie projecten behelzen traineeship, de pilot data-analisten en uitstel van de Omgevingswet.

De Omgevingsdienst voert taken uit die vroeger onder de afzonderlijke gemeentelijke milieudiensten vielen. Bij de dienst werken zo’n tweehonderd specialisten. Onder anderen bodemspecialisten, handhavers, vergunningverleners, juristen, klimaatspecialisten en geluidsspecialisten.

Volgens de drie colleges is het verzoek om geld in strijd is met de afspraken: “Een van de financiële uitgangspunten is dat de begroting niet tussentijds wordt verhoogd.” Ook vinden de drie dat een goede onderbouwing ontbreekt.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):