Kansrijke zoekgebieden warmtenet bekend

SCHAGEN – De meest kansrijke gebieden voor een warmtenet zijn bekend. Ze liggen in de stad Schagen.

De kansrijke gebieden betreffen grofweg een noordelijk en een zuidelijk zoekgebied. Zoekgebied Noord omvat delen van Nesdijk en Groeneweg-Noord, zoekgebied Zuid omvat delen van Schagen-Centrum-Zuid, Schagen-Centrum en Muggenburg. Voor de nieuw aan te leggen woonwijk Schagen Oost verdient een warmtenet de voorkeur.

In zoekgebied Noord is er sprake van een hoog aandeel sociale huurwoningen, terwijl in zoekgebied Zuid een hoog aandeel utiliteitsbouw is (bijvoorbeeld scholen of zorginstellingen). Voor een warmtenet gelden deze grote gebouweigenaren als kansrijk, ook wel startmotoren genoemd. Deze helpen voldoende vraag te creëren voor een warmtenet. Startmotoren zijn grote gebouwen die kunnen fungeren als de eerste aansluitingen op een nieuw aan te leggen warmtenet.

In Muggenburg en Nes-Noord is all-electric een kansrijke warmteoptie. De eindgebruikerskosten zijn hier relatief laag in combinatie met het feit dat netcongestie hier relatief beperkt is. In het geval van all-electric gaat het over een lucht-water warmtepomp en eventueel het isoleren van de woning naar minimaal label B.

Samen met bewoners wordt bekeken of het wenselijk is om een vervolgonderzoek te doen. In dat onderzoek wordt uitgewerkt hoe een warmtenet in het gebied er precies uit zal komen te zien, en worden ook de kosten en baten voor bewoners (en bedrijven) in het gebied specifieker berekend. Pas na het vervolgonderzoek zal de keuze worden gemaakt om wel of niet tot uitvoering over te gaan.

De ondergrond van gemeente Schagen is volgens HVC waarschijnlijk geschikt voor geothermie. Daarnaast zijn er verschillende omgevingswarmtebronnen, zoals oppervlaktewater en afvalwaterleidingen. Ook kunnen sommige omgevingswarmtebronnen ter plekke gerealiseerd worden, zoals collectieve luchtwarmtepompen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Heel helder.
  De warmte moet dus komen uit de diepe ondergrond. De warmte komt dus niet uit Alkmaar (HVC afval verbranding installatie). Er is hiervoor te veel verlies onderweg en dus niet rendabel.
  Schagen is niet gebouwd voor een echt warmtenet.
  Nieuwe wijken worden hierop wel afgestemd. Dat komt dus in de eisen van nieuwe woningen. Dus daar heel diep de warmte daar weghalen.

Reacties zijn gesloten.