Invasieve exoten opruimen in de duinen

GROOTE KEETEN – Dit najaar gaat Landschap Noord-Holland aan de slag om de natuur te herstellen in de Noordduinen. Op ruim 80 locaties tussen strandslag Groote Keeten en strandslag Duinoord worden exoten weggehaald om ruimte te geven aan zeldzame inheemse planten en dieren.

Een aantal van de locaties wordt daarna ingeplant met helmgras om overlast van stuivend zand te voorkomen. Invasieve exoten zoals de Japanse bottelroos kunnen in korte tijd grote stukken duin innemen.

“In 2021 hebben we als proef op een aantal plekken Japanse bottelroos weggehaald en dit heeft goed uitgepakt. We hebben die plekken twee seizoenen met vrijwilligers nagelopen op hergroei en ze zijn nu zo goed als 100% schoon. We gaan nu op ruim 80 aanvullende plekken de bottelroos met wortels en al er uithalen”, zegt boswachter Tim Zutt.

Het afgevoerde materiaal wordt duurzaam hergebruikt door middel van compostering. De firma AW Groep uit Hillegom voert het werk uit met aangepast materieel om de bodem te ontzien.

Dynamische duinen vormen een ‘thuis’ voor zeldzame duinvlinders, het duinviooltje, de tapuit en de bedreigde konijnenpopulatie.

(Foto: Landschap Noord-Holland)

Avatar foto
Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal. Iets delen met Sanne? Stuur het naar sanne.deweger@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):