“Geen soepeler woningbouw in open landschap”

REGIO – De plannen van de provincie Noord-Holland om de regels te versoepelen voor woningbouw in beschermd landschap, ontmoeten weerstand. Er zijn 23 maatschappelijke organisaties die willen dat de provinciale regels blijven zoals ze zijn.

Tot de coalitie van landschapsbeschermers behoren Stichting Duinbehoud, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland.

Gemeenten lopen tegen de beschermde status van provinciaal landschap aan als zij woningbouw willen in onbebouwd gebied. De nieuwe regels gelden nog maar sinds een half jaar, nadat de provincie enkele jaren geleden een groot gebied heeft aangewezen als bijzonder provinciaal landschap. Die regels worden door veel partijen als knellend beschouwd. Het wordt als een van de oorzaken genoemd dat de nieuwbouw van woningen in Noord-Holland niet op stoom komt.

Daarom wil de provincie de eigen regels alweer versoepelen. De 23 organisaties hebben hun achterban nu opgeroepen zich te verzetten tegen de voorgestelde wijziging. Volgens de landschapsbeschermers is woningbouw in beschermde landschappen al mogelijk, mits noodzakelijk en goed ingepast. Martijn de Jong van Landschap Noord-Holland stelt namens de organisaties: “Iets wat een kleine aanpassing in de regels lijkt, heeft grote gevolgen voor het landschap. Er komen overal wijkjes bij die samen onze landschapskaart verkleinen. Daarmee verliezen we vergezichten op molens, kastelen of dorpen, die straks niet meer terug te draaien zijn.”

De organisaties stellen dat cultuurhistorische landschappen bij molens en kastelen of bijzondere aardkundige waarden op het spel staan. Ze erkennen dat er extra betaalbare woningen in Noord-Holland nodig zijn, maar wijzen erop dat uit onderzoek van de provincie zelf blijkt dat er al meer dan voldoende bouwlocaties zijn: “De vertraging in de bouw wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld tekort aan ambtenaren, en niet door tekort aan ruimte. Als bouwen in het groen ècht noodzakelijk is, heeft de provincie bovendien nu al de mogelijkheid om dit bij uitzondering mogelijk te maken. Versoepeling van de regels is dus niet nodig”.

De 23 organisaties hopen dat bij de provincie veel zienswijzen worden ingediend tegen het voorstel voor versoepeling van de Omgevingsverordening.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Frits
    Frits zegt:

    Elke keer een nieuwe smoes. Eerst mocht het niet vanwege de provincie, daarna vanwege stikstof en nu vanwege een tekort aan ambtenaren? En is er ruimte genoeg?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):