Energiearmoede ook in de Kop

NOORDKOP – Ook in de kop van Noord-Holland leven inwoners in armoede door de hoge energierekening. 

Er is sprake van energiearmoede als iemand meer dan 10% van het besteedbaar inkomen uitgeeft aan energie. De twee belangrijkste oorzaken van energiearmoede zijn een laag inkomen en een hoge energierekening. 

7% van de huishoudens in Schagen kampt met energiearmoede. Schagen telt 20.869 huishoudens. Dit betekent dat 1.461 huishoudens in de gemeente Schagen het heel erg moeilijk hebben, meldt het CBS.

In Den Helder ligt het percentage op 10%, in Hollands Kroon op 9%. Een goed geïsoleerde woning is een belangrijke stap naar lagere energielasten en meer comfort.

Naast lage inkomens voor wie de € 1.300,- energiecompensatie niet toereikend is, gaat het om mensen met een iets hoger inkomen die buiten deze compensatie vallen. 

Onder de inwoners met energiearmoede zijn ook senioren, flexwerkers, middeninkomens met een flexibel energiecontract en bedrijven en zzp’ers die niet voor ondersteuningsmaatregelen van de overheid in aanmerking komen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):