€ 470.000,- extra kosten door fouten gemeente
SCHAGEN – De gemeente Schagen heeft recentelijk het Integraal Huisvestingsplan (IHP) moeten aanpassen, omdat een tekort van 16 miljoen euro was ontstaan voor al vastgestelde projecten voor scholen.
Opvallend in deze herziening was een toewijzing van € 470.000,- om constructiefouten op De Hoge Ven in Warmenhuizen te herstellen. Die school kampt al sinds de opening in 2014 met lekkages en problemen met schuifwanden, kozijnen en deuren. In een normale situatie zou de aannemer aansprakelijk zijn voor dergelijke fouten. Wat blijkt? Binnen het gemeentelijke apparaat is een aantal fouten gemaakt, waardoor de gemeente Schagen nu zelf voor de kosten opdraait.
Kindcentrum De Hoge Ven is gebouwd in opdracht van de toenmalige gemeente Harenkarspel; in 2012 werd het bouwcontract ondertekend. Het project werd opgeleverd in 2014, toen de gemeente Harenkarspel onderdeel was geworden van de nieuwe fusiegemeente Schagen.
“Bij de fusie met Schagen zijn de projectdossiers niet goed overgedragen aan de nieuwe ambtelijke organisatie,” vertelt een woordvoerster van de gemeente Schagen. “Daardoor is er onvoldoende informatie om na te gaan hoe het bouwproces precies is verlopen, wie daarin welk aandeel heeft gehad en op welke wijze het bouwwerk destijds is opgeleverd. Aannemelijk is wel dat de fouten bij de afschouw niet zijn geconstateerd.”
Lange tijd dacht de gemeente dat de aannemer van het project, Heddes Bouw & Ontwikkeling, failliet was gegaan. Vanuit die aanname heeft de gemeente in de loop der tijd allerlei reparaties aan het gebouw verricht. Inmiddels is het de ambtenaren duidelijk dat niet de aannemer, maar de onderaannemer destijds failliet is gegaan. “Echter, gegeven de onduidelijkheid in het dossier, de lange tijd die is verstreken sinds de oplevering en het feit dat de gemeente zelf al de nodige reparaties heeft verricht, wordt een beroep op garantie niet haalbaar geacht,” aldus de woordvoerster van de gemeente.
Marita Schreur, interim bestuurder bij Stichting Surplus, bevestigt dat de gemeente te laat heeft gehandeld. “Dit had eerder opgepakt moeten worden.” De school is wel blij dat het eindelijk gaat gebeuren en dat de gemeente nu de verantwoordelijkheid neemt om de werkzaamheden te bekostigen. “Het is een behoorlijke operatie, maar ze zijn deze zomer van start gegaan en een aantal onderdelen is al klaar”, vertelt Schreur. De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden eind dit jaar klaar zijn.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, X, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Dat is een ongeloofwaardig verhaal. Ten eerste had de verantwoordelijke wethouder veel ervaring op het bestuurlijk vlak. ten tweede zit er ook iemand van Surplus in de gemeenteraad, en ten derde heeft de gemeente in de loop der jaren veel geld overgemaakt aan de Kop Werkt. Geld dat ook aan schoolgebouwen besteed had kunnen worden.
Normaal geldt er een garantie in de bouw. Dus hier ook. Zoal het lijkt zijn er problemen bij de bouwer. Die lost dat dan maar op. Dus de bouwer gaat het maken en als hij dat nalaat geen opdrachten meer aan deze bouwer.
Al met al staat de bouwer er slecht bij.
Dat de gemeent fouten heeft gemaakt doet er eigenlijk niet toe.
Het gaat immers om een nieuwbouw project.