Duingebieden geschikt voor wolven

NOORDKOP – Duingebieden in de kustprovincies zijn geschikt voor de vestiging van wolven. Dat meldt Nieuwe Oogst op basis van onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR).

In het duingebied zijn voldoende bomen en met de aanwezigheid van damherten en reeën ook genoeg prooidieren voor wolven, concludeert WUR. Momenteel zijn er in de Noord- en Zuid-Hollandse duingebieden nog geen roedel en solitaire wolven gevestigd.

Volgens de onderzoekers zijn de duingebieden eigenlijk te klein als territorium voor een complete roedel wolven. Daar is een gebied van minimaal 200 vierkante kilometer voor nodig, terwijl er in de duinen een gebied van 80 aaneengesloten vierkante kilometers is. De aanwezigheid van veel mensen in het gebied is volgens de wetenschappers een van de factoren die de vestiging van een roedel in het duingebied onwaarschijnlijk maakt.

In de studie is gebruikgemaakt van Duitse data. Nederlandse wolven worden nog niet met zenders gevolgd. De onderzoekers hebben gekeken waar wolven in Duitsland zich vestigden. Die gebieden zijn vergeleken met Nederland.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
 1. Jennifer
  Jennifer zegt:

  Nederland is niet geschikt voor wolven. Te klein en te bevolkt. Makkelijke prooien en ruim voldoende zodat er niet enkel voor voedsel word gedood. Hoe lang gaat het duren voordat wolven gaan vechten om territorium. En dat zal niet alleen voor voedsel zijn. Hier meer wolven hoe groter de kans wordt dat mensen en andere grote dieren of juist kinderen en huisdieren een prooi beginnen te worden.

 2. Hans Boele
  Hans Boele zegt:

  Beste mensen, bizar de vraag alleen al, hou op. Deze roofdieren richten al een spoor van verschrikking van dood en verderf aan. Mensen dit is niet nuchter. Arme schapen boeren.
  Mvg Hans

 3. A.J. Pekelharing
  A.J. Pekelharing zegt:

  Zullen de strandgasten blij mee zijn ……. wat vinden de burgemeesters van de kustplaatsen hier van??

  • J
   J zegt:

   De burgemeester van de kustplaatsen van Schagen is zelf een sluwe vos, die duld geen concurrentie.

 4. J.twint
  J.twint zegt:

  Nederland is geen land voor wolven. Te dicht bevolkt. En we hebben geen natuurgebieden, deze zijn aangelegd door de mens. Dus gaat de wolf opzoek naar kippen, lammeren en andere beesten. Ik vind het ook belachelijk dat jullie blijven doorhameren dat wolven geschikt zijn voor in Nederland.

 5. C . HAOS
  C . HAOS zegt:

  Weja joh overal zorgen deze beesten voor problemen.

  We hebben al genoeg grijze wolven in ons midden.

Reacties zijn gesloten.