Datacentrum gebouwd zonder stikstofvergunning

HOLLANDS KROON – Het NRC suggereert in een artikel dat het datacentrum van Microsoft in Wieringermeer gebouwd wordt zonder stikstofvergunning. 

De vergunningverlening voor de nieuwbouw ligt stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt, zo meldt het NRC. Het softwareconcern moet al een maand gegevens aanleveren waaruit blijkt dat er bij de bouw nauwelijks stikstof is vrijgekomen. Dat lukt niet, onder meer omdat bij de bouw zware dieselmachines zijn gebruikt die veel stikstof uitstoten, staat ook te lezen in NRC.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland de vergunningen afgeeft, zegt namens de provincie dat zij nog bezig is “met de beoordeling van de stikstofuitstoot tijdens de aanlegfase van het project”. Microsoft moet gedetailleerde aanvullende gegevens aanleveren. De woordvoerder zegt tegen het NRC dat “het risico van het bouwen zonder omgevingsvergunning” bij Microsoft ligt en dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen aanvragers, dus ook niet tussen lokale boeren en globale techbedrijven.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Berend
  Berend zegt:

  Dan kunnen wooncorporaties ook bouwen zonder vergunningen. Dat is goed nieuws voor Nederland.

 2. Jan Meijles
  Jan Meijles zegt:

  Nou, het meeste klopt, maar straling? Waarvan? Ja, als er een 380 kV kabel voor komt, is er sprake van enige straling. Maar verder niet. Niet overdrijven dus. Jan Meijles

 3. Jan Meijles
  Jan Meijles zegt:

  Nou, het meeste klopt, maar straling? Waarvan? Ja, alsxer een 380 kV kabel voor komt, is er sprake van enige straling. Maar verder niet. Niet overdrijven dus. Jan Meijles

 4. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Its all about the money !

  Dan telt het al het beleid niet meer.
  Ze verbruiken
  – te veel water
  – te veel stroom
  – produceren veel warmte
  – straling
  – co2
  Etc

Reacties zijn gesloten.